Göte har alltid gillat människor och det var ägaren Emelie Ulfsdotters poddkollega som kläckte idén: “Varför gör du inte något åt det och utbildar honom till terapianka?”.
– Han är en anka, tänkte jag först. Men samtidigt har det inte stoppat folk i andra länder, och det är på den vägen, säger hon till idag nyheter Nyheterna.
Trenden har växt i USA, där ankor och höns fungerar som terapidjur. Nu hoppas Emelie att Göte kan bli den första terapiankan i Sverige.
– Jag följer flera influencers i USA och i Storbritannien jobbar en hen som en emotionell supporter. Varför inte göra samma sak i Sverige och hoppa på trenden?
“Utsätter honom för buller”
Det finns för närvarande ingen utbildning för ankor för att bli terapidjur. Ägaren Emelie Ulfsdotter behåller istället en egen åt Göte – som hoppas vara klar efter sommaren, något NA för första att rapportera om.
– Jag utsätter honom för buller och mycket folk. Vi åker runt till marknader där han får träffa mycket folk och ser till att han inte blir stressad.
Ankor är bytesdjur, men Göte är annorlunda, han flyr inte när han är rädd utan är en känslig individ på samma gång.
– Han lade huvudet i handen på en som var här för att säga hej, det gör inte mina andra ankor. Han behöver inte känna människor men ger dem ändå vad de behöver.
Måste ha blöja så inga “olyckor” händer
Men det är inte ägaren Emelie Ulfsdotter som avgör om Göte blir ett terapidjur – ödet ligger i händerna på en veterinär som först behöver göra en lämplighetsbesiktning på honom. Där ska både psyket och personligheten testas.
– Det är lite nervöst att han inte blir godkänd, men jag hoppas det. Han är en mycket tålmodig och lugn individ.
Om Göte får klartecken kommer han i höst att åka till äldreboenden, förskolor och vårdinrättningar. Där ska han sprida glädje och trygghet till människor som annars inte har möjlighet att träffa djur.
– Folk ser ut som barn på julafton när de får hålla honom i knät, säger Emelie Ulfsdotter.
Ett äldreboende i Karlskoga, nära Götes hem, har redan sagt att de vill se honom komma på besök om han blir terapianka.
– Självklart ska han ha blöja på sig så att inga olyckor händer. Jag hoppas att vi kan gå ut där det behövs. Om han kan göra människor glada för en dag är både mitt och hans mål uppfyllt.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.