Gotland vädjar om starkare statligt sjukvårdsstöd

25 gotland 1080


På parkeringen utanför Visby lasarett konstaterar Meit Fohlin (S), ordförande i Gotlands regionstyrelse, att öläget ställer högre krav på Gotland än andra regioner. Sveriges minsta kan till exempel inte bara be en granne om hjälp och måste alltid vara mer beredd att hantera svåra situationer på egen hand.

Regionsjukvårdsbudgeten har legat stilla länge och utifrån att ön är både en region och en kommun har man tagit pengar från kommunal verksamhet, som skola och äldreomsorg, som i sin tur har har eroderats.

Enligt Meit Fohlin (S) fungerar det inte längre.

– När vi har utmaningar inom vården här som är större här för att vi är en ö, och alltid kan vara avskurna på grund av att vi är omgivna av Östersjön, då måste vi ha en överdimensionerad vård. Det kostar mer än någon annanstans i landet och när vi ser det tar vi pengar från de äldre, från barnen och andra delar av kommunen. Det är helt enkelt inte hållbart, säger Meit Fohlin (S), ordförande i regionstyrelsen Gotland.

Gemensamma krav mot staten

Inför Almedalsveckan, som startar i dag, har representanter från regionfullmäktiges åtta partier formulerat gemensamma krav mot staten. Ett förslag är att Gotland ska slås samman med en annan region på fastlandet, till exempel Stockholm, för att bättre dela resurser. En annan är att staten ger Gotland ett särskilt ö-tillägg för att täcka de extra kostnader som det geografiska läget medför, och ett tredje är att staten går in och tar över skötseln av öns sjukvård.

– För att vara en välfungerande kommun är vi beredda att ge upp vårt inflytande över vården, säger Meit Fohlin (S).

I en skriftlig kommentar säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringen följer Gotlands ekonomiska situation noga, men att hon i dagsläget inte ser för sig att staten tar över driften av öns sjukvård.

“Här måste staten gå in och ta ansvar”

När det gäller budgettilläggsförslaget bedömer Meit Fohlin (S) att öläget årligen kostar Gotland cirka en halv miljard kronor extra. Den summan förväntas dock öka ytterligare baserat på nya beredskapskrav som följer med det försämrade säkerhetsläget.

För att illustrera nämner Fohlin (S) att Visby lasarett idag har fem platser för intensivvård. Som akutsjukhus behöver det ha kapacitet för 300 personer som blivit skjutna eller svårt skadade, samt ytterligare 200 patienter med andra trauman.

– Med tanke på det geopolitiska läget i Östersjön måste vi gå från en normal situation – som vi inte kan hantera – till något helt annat där det pratas om akutsjukhus och även att kunna hantera krig på Gotland, och är särskilt utsatta p.g.a. vi är en ö. Här måste staten gå in och ta ansvar för uppbyggnaden av totalförsvaret, säger Meit Fohlin (S).


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen