Sápmi var årets tema på Bokmässan i Göteborg och hedersgäst och medarrangör var Tjallegoahte – Författarcentrum Sápmi. Seminariet i fråga var ett av många på temat. När samtalet startade i fredags dök två läger snabbt upp på scenen.

Ola Wong, kulturredaktör på Kvartal, och Peter Wennblad, ledarskribent på Svenska Dagbladet, menade att samerna har för mycket makt. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och advokat Ánde Somby var av motsatt uppfattning.
Tonerna från Wong och Wennblad ska ha varit hårda och väckt starka reaktioner från publiken. Där ingick skribenten, journalisten och debattören Ann-Helén Laestadius, som fick frågan om att vara en av panelens deltagare i våras.
– Jag förstod att det inte skulle sluta bra och avböjde därför naturligtvis, säger hon.
När seminariet i mässans programblad sedan fick rubriken “Samer – privilegierad minoritet eller utsatta urbefolkningar?” Ann-Helén Laestadius reagerade starkt.
– Det är synd att ha en sådan rubrik. Vilken annan etnisk grupp skulle man kunna prata om på det sättet?
Ann-Helén Laestadius vittnar om hur besökarna lämnade lokalen i tårar efter seminariet.
– Det var ett slag i magen efter en annars fantastisk mässa. Jag ångrar att jag åkte dit och förstår inte hur punkten på dagordningen kunde passeras.

Ann-Helén Laestadius avböjde att delta i seminariet, men var på plats i publiken.

Ola Wong är nöjd med sitt deltagande i seminariet.
– Gick du därifrån med tårar? Det kan tyda på att du är ovan att höra andras åsikter. Jag tror att det var ett civiliserat samtal. Vi skakade hand före och efter samtalet, säger han.

Hemkommen från Bokmässan i Göteborg publicerade Ola Wong en krönika i tidskriften Kvartal (297) där han lyfte fram seminariet som den enda programpunkten på temat Sápmi där de olika perspektiven på samernas rättigheter var tydligt avvägda.
– I övrigt var det ett väldigt enögt perspektiv, säger han.
Håkan Jonsson tycker inte att det var ett bra samtal.
– Det får man tacka Peter Wennblad för, som hela tiden avbröt mig, säger han.
Håkan Jonsson ångrar dock inte att han tackade ja till att delta.
– Det visade vilka konstiga tankar och idéer vissa människor har.
Peter Wennblad tycker å sin sida att samtalet var sakligt och att tonen var bra.
– Jag har väldigt svårt att förstå hur en normal diskussion kan uppfattas som kränkande eller hotfull. Det vi pratade om är något som diskuteras i många andra forum, säger han.
Han upplever att reaktionerna var så starka som en återkommande strategi från samisk sida för att tysta en diskussion som man inte vill.
– Det enda man hör från samiskt håll är att man inte är välutbildad, men det finns nog ingen annan politisk fråga som jag har fördjupat mig i så mycket som den här.

Ola Wong är nöjd med sin prestation i fredagens seminarium.

Tankesmedjorna Timbro och Katalys var arrangörer av seminariet. Den förra bokade Wong och Wennblad, den senare Jonsson och Somby.
Daniel Suhonen, chef för Katalys, svarar dock i en skriftlig kommentar att det var Bokmässan som presenterade programpunkten.
“Det är bara beklagligt att seminariet inte gick bra. Om vi ​​blev kränkta på något sätt ber vi om ursäkt för det”, skriver han.
Andreas Johansson Heinö, utgivare på Timbro, svarar i en skriftlig kommentar att de är mycket nöjda med årets mässa.
“Jag hade dock inte själv möjlighet att lyssna på samtalet”, skriver han.

Håkan Jonsson deltog i seminariet, men tycker inte att det blev någon bra diskussion.

Bokmässans programledare Oskar Ekström beklagar besökarnas upplevelse.
– Det är väldigt tråkigt att seminariet gav upphov till så starka känslor, säger han.
Oskar Ekström har berättat att Bokmässan sedan 2019 har samarbetat med Katalys och Timbro kring ett antal så kallade “ideologiseminarier”, där politiska idéer och debatter står i fokus. Ämnena utvecklas i samarbete mellan mässan och tankesmedjorna.

Att Bokmässan har högt i tak är viktigt, anser han, men lika viktigt är att diskussionerna förs på ett respektfullt sätt och att deras samarbetspartners känner sig informerade.
– I det här fallet har vi brutit våra rutiner, i kontakten med vår hedersgäst Tjallegoahte. Vi borde ha meddelat dem tidigare att det skulle ske, säger han.

Årets tema på Bokmässan var Sápmi. Mässan invigdes av kulturminister Parisa Liljestrand (M).


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa