Grönt ljus för omstritt Kallak-beslut

31a2169d e30f 4c18 bac8 9bc5476dcaa931a2169d e30f 4c18 bac8 9bc5476dcaa9

Både Naturskyddsföreningen och samebyarna Jåhkågasska och Sirge har begärt rättslig prövning av ett regeringsbeslut från mars 2022 om att ge gruvbolaget Jokkmokk Iron en så kallad förädlingskoncession.
“Högsta förvaltningsdomstolen förklarar att regeringens beslut ska stå fast”, skriver domstolen.
Bakgrunden till begäran om domstolsprövning är att gruvplanerna anses hota rennäringen och naturen i området. Till och med FN-organet Unesco har varnat för att gruvplanerna hotar världsarvet i Laponia.

Det planerade gruvområdet ligger några mil från världsarvet, vilket ledde till att Unesco besökte Lappland i slutet av maj i år. Under besöket träffade de gruvbolaget Beowulf Mining och representanter för de tre drabbade samebyarna i området. De gjorde också platsbesök i Laponia och det tilltänkta gruvområdet.
– Besöket gör att frågan om hur en planerad gruva skulle kunna påverka rennäringen, som är en viktig del av världsarvet, tas på allvar, sa Elene Negussie, Riksantikvarieämbetets talesperson till DN inför besöket.
Förädlingskoncessionen ger gruvbolaget rätt att utvinna de malmer och mineraler som finns i området i fråga. Men för att faktiskt starta en gruva krävs också miljötillstånd. Jokkmokk Iron arbetar just nu med en ansökan om miljötillstånd som de ska lämna in till Mark- och miljödomstolen.

Fakta.Gruvplanerna i Kallak

Den 22 mars 2022 gick dåvarande regeringen med på en bearbetningskoncession i Kallakområdet utanför Jokkmokk. Beslutet är kontroversiellt. Röster har höjts om att gruvan kan få förödande konsekvenser för miljön och den samiska kulturen. Andra menar att gruvan skulle vara viktig för det lokala näringslivet och skapa fler jobb.

Beslutet att bevilja bearbetningskoncession har mötts av kritik från bland annat FN. Deras särskilda rapportör för urfolksrätt besökte området i Kallak och sa att Sverige inte lever upp till de konventioner man lovat att följa.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen