Hagström tillbaka efter skadehelvetet: ”Njuter mycket mer”

a262f5d9 c2c3 425b a46d a8c49964cd7d


I oktober förra året tog Sara Hagström sin första individuella mästerskapsmedalj. På gatorna i Italienska Verona besegrade hon bland annat landslagskollegan Tove Alexandersson och säkrade ett EM-guld i sprinten.
– Det var riktigt häftigt och väldigt oväntat, säger hon.
– Jag hade inte så höga förväntningar då eftersom jag gifte mig en månad innan och egentligen hade vi satsat mest inför VM.

EM-guldet betyder ett ledigt utrymme till den individuella distansen i sprint-VM som hålls i Edinburgh 12–16 juli. Men under våren har skadeproblemen minst sagt bromsat hennes uppladdning.
– Jag såg verkligen fram emot det här året, att ha den här lediga platsen och verkligen kunna satsa till 100 procent. Annars är du alltid osäker på om du blir utvald eller inte.
I februari var Sara Hagström tvungen att operera sin ena fot. En lös benbit hade gjort att det inte längre gick att springa utan smärta.
Då stannade också ryggen.
Sara Hagström har opererats för diskbråck en gång tidigare, inför säsongen 2019. Återhämtningen från det gick bra och hon har egentligen inte känt någonting sedan dess. Men i oktober var problemen tillbaka och när det nya diskbråcket inte läkte av sig självt bestämde man sig i april för att en operation var ett bra alternativ.
– Om jag ville fortsätta satsa på orientering var det ett bra tillfälle att ha verksamheten.

Under sin tid på rehab har Sara Hagström kunnat fokusera mer på sitt jobb och umgås mer med nära och kära.

Efteråt har Sara Hagström hade också en hel del komplikationer. Hon berättar bland annat om en infektion i operationssåret och en nervpåverkan i ena foten.
– Jag har fått backa på träningen och vila många hela veckor, vilket jag annars aldrig gör. Jag har inte ens några vilodagar i mitt träningsprogram vanligtvis.
Trots motgångarna har EM-guldmedaljören en positiv inställning.
– Jag tror att det kan ha en positiv effekt på min fysiska form, att ha tvingats springa på ett annat upplägg än jag brukar.

Sedan operationen hon har bara kunna träna 40-60 minuter åt gången. Det har varit mycket pulshöjande aktiviteter, kortare intervaller och alternativ träning.
29-åringen berättar att hon brukar göra upp till 50 sprintpass inför ett VM. Inför årets mästerskap har det blivit fem-sex. Men exakt 100 dagar efter ryggoperationen är hon trots allt på plats i Edinburgh.
– Det känns jättekul. Jag känner att jag trivs mycket mer. Kanske för att jag har lite mer sänkta axlar och inte har lika mycket press på mig själv eller utifrån.
Det är det fortfarande inte helt säker på att hon kan stå upp. Det känner hon först när det är dags att starta den individuella sprinten på fredag.
Men förhoppningsvis står hon på startlinjen.
Även om Sara Hagström inte ville sätta upp några konkreta mål för mästerskapet så vet hon att kapaciteten finns. Det har alltid funnits det där EM-guldet att se tillbaka på och när hon väl har kunnat genomföra ett sprintpass har hon fått positiv respons.
– Jag har känt att det sitter i ryggmärgen. Jag är Europamästare i sprint, det kan ingen ta ifrån mig. Jag kan verkligen vara säker på att tekniken är där den ska vara.

Fakta.Så avgörs sprint-VM i orientering

Var:
Edinburgh, Skottland.

När:
12 juli: Individuell sprint.
14 juli: Sprintstafett.
16 juli: Knockout Sprint.

Fakta.Sveriges trupp till Skottland

Individuell sprint damer:
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK.
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering (frirum).
Hanna Lundberg, OK Renen.
Karolin Ohlsson, Järla Orientering.

Individuell sprint herrar:
Gustav Bergman, OK Ravinen.
Martin Regborn, Hagaby GoIF.
Emil Svensk, Stora Tuna OK.

Kvinnors knockout sprint:
Tove Alexandersson (fri plats).
Hanna Lundberg
Karolin Ohlsson
Alva Sonesson, Falköpings AIK OK.

Herrar knockout sprint:
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro.
Martin Regborn
Emil svensk

Sprintstafett:
Tove Alexandersson
Hanna Lundberg
Martin Regborn
Emil svensk

Boka på plats:
Jonatan Gustafsson (enskild sprint).
Alva Sonesson (enskild sprint).
Josefin Tjernlund, OK Tisaren (utslagssprint).
Isac von Krusenstierna, OK Kåre (utslagssprint).


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen