Gamla Nils Ericsons sluss byggdes om i somras för att fungera som fiskvandringsled för de svagare simmare mellan Mälaren och Salt Lake. Vid en passage i vandringsleden finns en kamera, som i morse fångade något annat än den vanliga abborren på bilden.
“Jättekul”, skriver Anna Roos, intendent och forskare på Naturhistoriska riksmuseet, om den kameraglada uttern.

Kameran i fiskvandringsleden i Slussen är till för att samla in data om fisken som passerar leden. Sedan i somras har hundratals fiskar om dagen räknats, och nu även en utter.

Uttern kan först ses kämpa uppströms förbi kameran, bara för att enkelt passera kameran igen, nedströms, bara en kort stund senare. Anna Roos, intendent och forskare på Naturhistoriska riksmuseet, blir förtjust när hon får höra om stadsuttern.

“Jag blev väldigt glad när jag hörde talas om uttern”, skriver Anna i ett mejl och berättar att uttrar är väldigt ovanliga i centrala Stockholm, men att det händer då och då.

Uttern lyckades försvinna helt från Sverige och delar av Europa under en period. Tung jakt minskade populationen, men även miljögifter som PCB och DDT påverkade djurens reproduktion.

“Tjugo år efter förbuden mot PCB och DDT började vi se en återhämtning av uttern i Sverige och den har fortsatt att öka i antal och utbredning.”

“Inte så blyg som man kan tro”

Att det skulle vara unikt för Stockholms stad med en utter stämmer inte. De senaste åren har flera svenska städer haft rovdjuret i sina vattendrag.

“Utern är nog inte så skygg som man kan tro. Det finns eller har funnits uttrar i till exempel Uppsala, Mora, Linköping, Norrköping och Örebro. Och nu en vuxen hane i centrala Stockholm. Det är jättekul!” avslutar hon.

Fiskvandringsleden ligger strax nedanför gång- och cykelvägen längs Norra slusskajen och syns inte från utsidan. Stockholms stad planerar dock att installera en “fisk-tv” på Munkbrokajen under hösten.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa