Harris det naturliga valet – men får svårt besegra Trump

abbb3378 4485 4a32 a2c2 49178c603b28


Diskussionerna kring Joe Bidens hälsa och ålder har präglat hela valkampanjen, och intensifierats avsevärt efter debatten mot Donald Trump i slutet av juni, där Biden framstod som förvirrad och upprörd.
Det naturliga valet om Biden skulle dra sig ur, vilket det för närvarande inte finns några indikationer på, är vicepresident Kamala Harris. Hon har den uttalade uppgiften att ersätta presidenten om han inte kan fullfölja sitt uppdrag.

Men under hans fyra år i Vita huset har Harris mötts av mycket kritik, även från sitt eget parti. Hon har fått det otacksamma uppdraget att ta itu med den svåra frågan om gränsen till Mexiko och anses ha för lite politisk erfarenhet.
– Man behöver en förmåga att förstå hur maktrelationer ser ut, och att kunna manövrera olika intressen för att få saker gjorda. Kamala Harris anses sakna den erfarenhet som kan behövas för att balansera alla viljor i Washington, säger Frida Stranne, statsvetare vid Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Frida Stranne har svårt att se att varken Biden eller Harris kan vinna över Trump för tillfället.

Hon upplever dock att Harris har nämnts i mer positiva ordalag den senaste tiden. Flera högprofilerade demokrater har ställt upp bakom Harris som kandidat för att ersätta Biden om det behövs. I en intervju med NBC säger Adam Schiff, ledamot av representanthuset, att hon skulle “vinna överlägset” över Trump.
– Jag skulle tro att det är mer en politisk taktik – att komma bakom idén om henne som president för att uppmuntra henne att kliva upp i den rollen och för att övertyga väljarna. Och när verkligheten förändras, förändras också människors uppfattning, säger Frida Stranne.
Enligt en undersökning från CNN, där ungefär 1 000 registrerade väljare deltog, stöder 45 procent Kamala Harris som den demokratiska presidentkandidaten. Motsvarande siffra för Biden är 43 procent. 47 procent stöder Donald Trump.
Det finns dock för närvarande inget som tyder på att Biden frivilligt kommer att dra sig ur. Tvärtom har han flera gånger upprepat att han stannar på sin post.

Skulle det ändå komma upp skulle vicepresidenten tvingas kämpa mot hård motvind.
– Det finns väldigt lite tid, hon har svårt att nå och är inte riktigt den kraftfulla, tydliga kandidat som ofta krävs, säger Frida Stranne.

Efter kritik av Bidens prestation i debatten har Kamala Harris kommit ut och försvarat presidenten.

Förutom att det är det Harris egentliga uppgift att ersätta presidenten vid behov är det svårt för demokraterna att få fram ytterligare en kandidat. Frida Stranne tror att väljare, framför allt från minoritetsgrupper, kan avskräckas om demokraterna väljer bort den första kvinnan på posten, vilket också är blandat.
Dessutom är det få andra kandidater som vill träda fram nu.
– De som tidigare siktat på ordförandeskapet är inte beredda att riskera sitt förtroende och ta över i en kaotisk tid när de har så kort tid, säger Frida Stranne, och tillägger att det är ett “politiskt kamikazeprojekt” att kliva fram nu.
Oron är stor bland landets demokrater inför valet i november.
– Om Biden inte förbättras och får mer energi är han en väldigt svag kandidat. Mot bakgrund av det borde Kamala Harris ha fler möjligheter. Men jag tror att hon har en väldigt svår utgångspunkt. Demokraterna är i en oerhört svår situation.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen