Kött i mängder, rått som tillagat. I flödena på Tiktok och Snapchat har man kunnat se videos där kreatörer testar den så kallade köttätande dieten. En av dem är studenten Helena Gustafsson, 21, från Jönköping som själv fått inspiration att testa, av en svensk influencer. – Hon fick många hälsofördelar. Vilket jag kände att jag verkligen ville uppleva. Som mer energi, ingen hjärndimma. Då hade jag också varit utan mens ett tag och jag hade sett att folk får tillbaka mens med denna diet. Att det balanserar hormoner och att det är bra för dig också. Går emot kostråden Idag säger Livsmedelsverkets råd att man ska begränsa rött kött och charkuterier, max 500 gram i veckan. Men myndigheten ser just nu över kostråden och det ligger nu ett förslag på bordet om att sänka rekommendationen till 350 gram i veckan. – Jag blir lite orolig när jag hör om sådana här dieter. Dels på grund av den här ökade cancerrisken, dels för att man dessutom hela tiden väljer feta mejeriprodukter – då blir det en enorm obalans mellan de här fettsyrorna, säger Åsa Brugård Konde. Vilka är riskerna med att äta mer än 500 gram kött i veckan? – Det ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det är det som är problemet. Annars är kött ett väldigt näringsrikt livsmedel. Inte minst för kvinnor i fertil ålder som tappar ganska mycket blod vid mens. Så då behöver du mycket järn. Helena Gustafsson kände sig inte särskilt bekymrad över att öka sin köttkonsumtion. – Jag brydde mig inte så mycket. Det är säkert fler andra som triggades av att jag har ätit mer kött, som sa att Livsmedelsverket säger att det inte är okej. Men jag är den enda som drabbats så jag brydde mig inte så mycket. Jag såg det inte som en långsiktig kost, att jag skulle äta så här i 30 år. Fick sluta med dieten Efter bara några dagar märkte Helena Gustafsson att kostomläggningen gjorde skillnad för hennes kropp. Hon blev av med hjärndimma och fick mer energi. Koncentrationsförmågan förbättrades också. – Men så började jag märka att jag hade lite konstig mage, att jag blev lite mer förstoppad och fick lite mer problem. Jag höll bara i två veckor. Kanske inte så länge. Men jag visste att jag inte ville gå på diet om jag inte mådde bra i kroppen, säger hon och fortsätter: – Och då är “köttätare” ganska dyrt. Kött är inte det billigaste att köpa. Jag är student så jag bestämde mig för att sluta.