Hiljemark: ”Åldern är en medial grej”

376285e5 768b 45ac acfb 9f2d067edbbc


Inför den allsvenska herrstarten finns det några nya namn på tränarbänkarna. Stefan Billborn har tagit över IFK Göteborg. Stefan Larsson och Henok Goitom är tillfälliga huvudtränare i Kalmar respektive AIK.
Den som har haft längst tid att förbereda sig mentalt är Oscar Hiljemark – redan i mitten av april stod det klart att 32-åringen blir ny tränare i Elfsborg. Trots det har tiden varit knapp. Tränarbytet skedde först den 17 juni när Jimmy Thelin lämnade till skotska Aberdeen.
Nu väntar Brommapojkarna på lördag hemma på Borås arena.
– Det finns inte mycket tid att bygga Rom på en dag. Vi måste vända och vrida på de små sakerna och försöka sätta in de stora dragen i vår struktur, säger Oscar Hiljemark.

Den före detta landslagsmittfältaren var bara 28 år när han tvingades ta beslutet att gå i pension efter stora problem med höfterna.
– Det var en känslig och känslosam grej att göra. Man har trots allt levt fotbollslivet i så många år och varit utomlands i tio år, så det var självklart tufft att ta beslutet, säger Hiljemark, som är noterad för 28 A-landskamper och var med i truppen i VM 2018 och EM 2016.
– Men det fanns inte så många andra vägar att gå. Kroppen orkade inte mer.

Oscar Hiljemark samlar laget under en träningsmatch mot Fredrikstad.

Foto: Fredrik Aremyr/Bildbyrån

Han tillhörde danska Aalborg när spelarkarriären tog slut sommaren 2021 och det var också där hans nästa karriär började. Efter att ha varit assisterande tränare åt – i sin tur – Martí Cifuentes, Lars Friis och Erik Hamrén, tog Hiljemark över som huvudtränare i mars 2023.
Drygt ett år senare köptes han av Elfsborg, klubben han slog igenom som tonåring. Det blev SM-guld 2012 innan han senare under vintern flyttade till holländska PSV Eindhoven.
Nu ska 32-åringen chef över några spelare som är äldre än han själv, till exempel tidigare lagkamrater Johan Larsson och Niklas Hult.
– Ålder är mer en mediagrej än något jag och människor runt omkring mig fokuserar på. Vi kommer att bedömas på vad vi presterar på planen och förhoppningsvis inte utifrån ålder. Jag är väldigt bekväm i min roll och sättet jag leder, säger Hiljemark.

Fjolårets allsvenska tvåa Elfsborg – snubblande nära SM-guldet – ligger just nu nia med bara 16 poäng på 13 matcher.
– Vi har en halv säsong kvar där vi ska ut och försöka prestera vårt absoluta max och ska försöka tävla både i allsvenskan och Europa.
Det blir en flygande start. Boråsklubben kan räkna med minst fyra kvalmatcher i Europa utöver spel i allsvenskan i sommar.

Fakta.Oscar Hiljemark

Född: 28 juni 1992.

Klubbar som spelare: Gislaved, Elfsborg, PSV Eindhoven, Palermo, Genoa, Panathinaikos, Dynamo Moskva, Aalborg.

A landskamper/mål: 28/2.

Huvudsakliga meriter: SM-guld 2012, U21-EM-guld 2015.

Nuvarande: Ny tränare i Elfsborg, som möter Brommapojkarna i Herralsvenska omstarten.

Källa: Transfermark.de

Fakta:Den allsvenska omstarten

Lördag: Elfsborg–Brommapojkarna, Mjällby–Sirius.

Söndag: AIK–Kalmar, Värnamo–IFK Göteborg, Malmö FF–Halmstad, Gais–Hammarby.

Måndag: IFK Norrköping–Djurgården, Västerås–Häcken.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen