Hizbollah: Vi slutar om Hamas går med på vapenvila

7fc28dba cae6 4f3e a9f6 f676a9bac092


Sedan krigsutbrottet mellan Israel och Hamas i oktober förra året har den Iranstödda shiamilisen Hizbollah så gott som dagligen riktat attacker mot Israel, som i sin tur har svarat med luftangrepp mot Hizbollahs baser i Libanon.

Rörelsens ledare, Hassan Nasrallah, har tidigare förklarat att attackerna sker i solidaritet med deras allierade i Hamas. Tillsammans med terrorrörelser som Huthi-rebellerna i Jemen, som också utför attacker i solidaritet med Hamas, bildar de ett gemensamt proiranskt motstånd mot Israel i regionen.
Nu klargör Nasrallah att Hamas förhandlingar om vapenvila med Israel görs på uppdrag av hela den så kallade “motståndsaxeln”.
– Vad Hamas än accepterar accepterar och är vi alla nöjda med, säger han i ett tv-sänt tal.
De senaste veckorna har Hizbollah intensifierat sina attacker och omvärlden fruktar att ett fullskaligt krig som sprider sig utanför Israels gränser kan bli verklighet.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

Det understryker han Hizbollah är inte en egen part i förhandlingarna, utan att makten att förhandla uteslutande vilar på Hamas.
– Vi ber inte Hamas att samordna sig med oss ​​eftersom striden i första hand är deras, säger Nasrallah.
Det betyder att en framgångsrik förhandling om vapenvila och utbyte av gisslan mellan Israel och Hamas skulle innebära att den libanesiska gruppen också skulle upphöra med sina gränsöverskridande attacker mot Israel.
– Om en vapenvila uppnås, vilket vi alla hoppas på, kommer vår front att sluta skjuta utan någon diskussion.

Hassan Nasrallah ringer Hizbollahs närvaro vid den israeliska gränsen är en “stödfront” som därför endast existerar för att stödja Hamas.
Löftet gäller dock bara så länge Israel inte angriper Libanon, tillägger Nasrallah.
– Vi kommer aldrig att tillåta någon attack som den israeliska fienden skulle kunna utföra mot Libanon, även om det råder vapenvila i Gaza.
Samtidigt sa Israels försvarsminister Yoav Gallant så sent som i söndags att landet kommer att “fortsätta att kämpa” och “göra allt som behövs” i kampen mot Hizbollah. Han tillade att det gäller “även om det finns vapenvila i Gaza”, rapporterar The Times of Israel.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen