“Varje morgon frågar barnen mig vart vi ska” • Kommunen: Hanteras som alla andra
Nioårige Tabasum Rahmanyar tränar på fotbollsplanen vid Rudboda skola på Lidingö. Hennes stora dröm är att bli en fotbollsstjärna, men den har fått läggas på is. Nu drömmer hon istället om att få bo kvar i sitt hem.
– Mina vänner var så ledsna i dag. De kramade mig och bara, snälla rör dig inte, säger hon.
Hennes pappas Najibullah Rahmanyar arbetade som tolk för Försvarsmakten i Afghanistan och när talibanerna tog över makten 2021 fick familjen fly till Sverige. De har nu bott på Lidingö i två år, vilket enligt kommunens regler innebär att de måste lämna lägenheten de tilldelats.
– Varje morgon frågar barnen mig vart vi ska. Men jag har inget svar, säger Najibullah.
Kommuner gör annorlunda: “Mycket konstigt”
Enligt bosättningslagen från 2016 är kommuner skyldiga att ta emot och ordna bostäder för nyanlända. Men lagen säger inget om vilken typ av bostad eller hur länge bostaden ska erbjudas, vilket gör att landets kommuner agerar på olika sätt.
I Linköping kan man få fast boende efter en viss tid, i Malmö får man ett fyraårskontrakt och på Lidingö där familjen Rahmanyar bor måste nyanlända flytta när etableringstiden gått ut, vilket är efter två år.
– Efter den här tvåårsperioden får man ta ansvar för sitt eget boende och ta ansvar för sin egen försörjning. Då hanteras de boende precis som alla andra Lidingöbor. Det är fel att prioritera människor på grund av deras bakgrund, säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande i Lidingö.
Najibullah är frustrerad över att hans vänner, som kom till Sverige samtidigt som han men fick boende i andra kommuner, har andra förutsättningar.
– Det är väldigt konstigt. Ett land, en stad, men olika regler. Om det är två år för mig så borde det vara två år för alla. Om det är tre eller fyra år för andra ska det vara likadant för mig, säger han.
Hur ser du på ditt eget ansvar för att försöka hitta ett hem?
– Under dessa två år var mitt jobb att lära mig svenska språket. Jag gjorde det. Mitt jobb var att hitta ett jobb. Jag gjorde det. Allt är nytt: regler, kultur, människor, språk, samhälle. Jag kan inte göra allt på en gång.
Oviss framtid
Vad som händer på måndag vet familjen inte. Men storasyster Tabasum hoppas ändå få stanna på Lidingö.
– Jag drömmer om att jag inte ska byta skola. Jag tror att mina vänner… de sa att de kunde hjälpa oss, säger hon.
Ministern kommenterar
Integrationsminister Johan Pehrson (L) meddelar följande i en skriftlig kommentar till idag nyheter Nyheterna.
“Det är viktigt att man får stöd under den första tiden i Sverige. Regeringen arbetar för att fler ska lära sig svenska snabbare och försörja sig. Det är sant att det idag är stora skillnader mellan hur länge kommuner erbjuder boende. Regeringen utreder därför en modell med etableringsboende, som ska gälla i högst tre år och där kommunerna ställer boendet som villkor för att till exempel delta i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen, som kan omfatta Sfi eller annan utbildning. Vår förhoppning är att det ska öka jämställdheten mellan kommunerna och leda till att fler kommer i arbete.”
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.