f8d17a7b cf21 4b5c a081 d868da45afc4

Hösten 2015 sköt antalet asylsökande i höjden och Miljöpartiet, som då satt i regeringen, såg sig tvunget att gå med på skärpta åtgärder i migrationspolitiken. Presskonferensen där rösten till förre språkröret Åsa Romson bröt samman blev en symbol för hur smärtsamt kursändringen var för MP.
Effekterna i opinionen gör också ont. Stödet sjönk brant och hamnade periodvis under riksdagsblockaden. Partiet fick senare också skulden för de höga bränslepriserna och blev ett mål för hårda attacker från höger inför valet 2022.

Hösten 2024 blåser andra åsiktsvindar. Stödet för Miljöpartiet är 7 procent avrundat i DN/Ipsos septembermätning. Man måste gå tillbaka till januari 2016 för att hitta en lika hög ton i mätserien. Partiets väljarkår domineras fortfarande av högutbildade kvinnor i storstäderna.
MP lyckades bra i EU-valet, med en stark mobilisering av väljarna, men det är nog inte den enda förklaringen till partiets positiva trend, enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
– En sådan effekt brukar klinga av ganska snart, säger han.
Istället pekar han på språkrörsbytet där Amanda Lind tog över efter Märta Stenevi i våras. Partiets kommunikation har sedan dess fokuserat mer på klimat och mindre på samhällsfrågor. I bilden ingår också att MP har fått ett starkt stöd från många håll i sin kritik av Tidöregeringens klimatpolitik.

MP:s framgångar är delvis på bekostnad av Socialdemokraterna. S tappar mätningen för femte gången i rad och landar i september på lägsta betyg sedan valet, 31 procent avrundat nedåt.
Det skiljer nu bara tiondelar från valresultatet från 2022. Förändringarna från mätning till mätning har varit små, men den totala förlusten blir mer än 6 procentenheter jämfört med toppen för drygt ett år sedan. I det längre perspektivet har S förlorat mot alla oppositionspartier och i mindre utsträckning mot Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Nicklas Källebring påpekar att den tidigare uppgången för S sammanföll med att regeringen avskräcktes av Natoprocessen och vallöften om elsubventioner och bränslepriser som drog ut på tiden. Nu har regeringen kommit ut bättre.
– Socialdemokraternas nedgång handlar nog inte bara om att väljarna tittar på dem, utan också om att regeringen har en viss framgång, säger Nicklas Källebring.
DN har under mätperioden avslöjat att tveksamma metoder har använts för att sälja lotter från S-ägda Kombispel. Det är dock svårt att dra slutsatser om vilka effekter det kan ha haft på partiets väljarstöd.

Sverigedemokraterna har en svaghet uppåtgående trend i DN/Ipsos mätserie, med 21 procent i september. Det är den tredje mätningen i rad som pekar uppåt för SD.
– Man kan konstatera att Kalla Faktas granskning av SD i våras inte har haft någon effekt på Sverigedemokraternas väljarstöd, säger Nicklas Källebring.
Moderaterna ligger fortfarande på 19 procent, ungefär i nivå med valresultatet 2022. De två andra regeringspartierna harvar under eller på höjden av riksdagsspärren. Liberalerna får 3 procent avrundade nedåt, Kristdemokraterna 4 procent avrundade uppåt.
För Centern (5 procent) och Vänsterpartiet (9) innebär september endast marginella förändringar i väljarstödet.
På blocknivå innebär det att avståndet mellan Tidöpartierna och oppositionen krymper till drygt 5 procent, jämfört med 7 i augusti.
Läs mer:
Ekonomin är inte längre ett stort bekymmer för väljarna
S-lotteriet: “Bedra gamla människor som inte har pengar”

Det var så undersökningen gjordes

● Ipsos har genomfört 1 595 intervjuer med röstberättigade under perioden 3-15 september. Baserat på ett slumpmässigt urval har 350 intervjuer genomförts via telefonsamtal och 427 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. 818 digitala intervjuer genomfördes med hjälp av ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Syftet med kvoturval är att säkerställa respondenternas representativitet. Eftersom kvoturval tillämpas kan felmarginaler inte beräknas på traditionellt sätt. Uppskattningarna är avrundade till heltal för att minska fokus på marginella förändringar. Andelen osäker var 12 procent.

● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du rösta på?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa