Forskarna vid universitetet i Genève har tagit itu med det klassiska mysteriet och kommit fram till att de biologiska mekanismerna för att skapa ett ägg fanns långt innan hönans existens. Det framgår av en studie som publicerats på universitetets hemsida.
Över en miljard år gammal
Enligt forskargruppen ska svaret på gåtan komma från undersökningen av encelliga organismer kallade Chromosphaera perkinsii, som upptäcktes redan 2017 på havsbotten runt Hawaii.
Dessa organismer uppskattas vara över en miljard år gamla – vilket är långt innan de första djuren dök upp för cirka 300 miljoner år sedan.
Påminner om djurembryon
Vid närmare observation av organismerna upptäckte forskarna att arten bildar flercelliga strukturer som påminner om djurembryon. Det betyder att de genetiska programmen som styr utvecklingen av embryon fanns redan innan djurlivet uppstod. Alternativt kan organismen självständigt ha utvecklat liknande processer.
– Även om Chromosphaera perkinsii är en encellig art, visar detta beteende att flercelliga koordinations- och differentieringsprocesser redan existerar i arten, långt innan de första djuren dök upp på jorden, säger forskaren Omaya Dudin, som ledde studien.
Enligt forskarna bevisar detta att naturen hade “verktygen” för att skapa ägg för över en miljard år sedan – långt innan kycklingen ens fanns.