Hotet mot damlandslaget: Stjärnor kan bli avstängda

b78d878a 0216 4f60 af4a c2769324eeef


När Sverige möter Frankrike borta i Dijon på fredag ​​i den näst sista kvalmatchen till EM i Schweiz 2025 är sex blågula spelare på varning i gruppspelet.
Blir det ytterligare ett gult kort på något av dessa väntar avstängning mot England på Gamla Ullevi på tisdag nästa vecka. På grund av placeringen i tabellen och att inbördes möten avgörs med lika många inspelade poäng blir Englandsmatchen i Göteborg helt avgörande för Sverige i kampen om en direktplats till EM.
– Jag trodde att du hade varit med om det mesta, men det kommer ändå att dyka upp nya saker, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson om det märkliga att bara två varningar ger avstängning.

Gerhardsson medger att situationen ställer till svårigheter inför laguttagningen till matchen mot Frankrike.
– Jag kan säga att jag tycker. Jag ska skjuta fram det lite så får vi se. Det är inget som påverkar dessa första övningar, men sedan måste jag ta ett beslut om hur vi ska göra det. Det är inget positivt. Spelare måste också spela för att vara i form för England.
De offensiva pjäserna Kosovare Asllani och Rosa Kafaji är två av spelarna som har gult kort tidigare.
Mer oroande är möjligen att de övriga fyra varnade spelarna är den ordinarie backlinjen i EM-kvalet – Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Linda Sembrant och Hanna Lundkvist. De tre första har startat alla fyra matcherna – Lundkvist har startat tre matcher och hoppat in borta mot Irland när Nathalie Björn var skadad.
– Som spelare är det bara att fortsätta spela, man ska inte sätta fingret på den delen. Spela ditt eget spel, men undvik de dumma varningarna med prat och onödiga gula kort, säger målvakten Zecira Musovic.
Finns det en tävling om en startplats på en position kan detta spela roll i uttagningen av startelvan mot Frankrike, säger Gerhardsson.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson riskerar att få nyckelspelare avstängda i den sista EM-kvalmatchen mot England nästa vecka om han får ytterligare en varning mot Frankrike på fredag.

– Om det är en spelare som ser väldigt vältränad ut och som skulle kunna göra ett minst lika bra jobb kan det vara så att man väljer en spelare som inte har en varning. Men jag vet inte. Jag sover och så vaknar jag på morgonen och närmar mig ett beslut.

Zecira Musovic:
– Jag vet inte hur jag skulle ha gjort som tränare. Vi vill vinna mot Frankrike och måste ställa upp det bästa laget. Vi har inte tid att vila några spelare, om vi gör det går vi stort. Jag hade ställt upp det bästa möjliga laget.

Fakta.Så slutar EM-kvalet

Ettan och tvåan går direkt till EM i Schweiz 2025. Trean och fyran tvingas spela slutspel i höst. För att ta sig till EM via slutspel krävs seger i två dubbelmatcher.

Ställningen i Sveriges grupp efter fyra av sex omgångar:

1) Frankrike, 9 poäng (+2 i målskillnad), 2) Sverige, 7 poäng (+3), 3) England, 7 poäng (+2), 4) Irland, 0 poäng (–7).

Återstående matcher:

12 juli: Frankrike-Sverige (kl. 21.20, Dijon), England-Irland (21.00).

16 juli: Sverige–England (19.00, Gamla Ullevi, Göteborg), Irland–Frankrike (19.00).

Om två eller flera lag hamnar på samma antal poäng avgörs head-to-head möten. Sverige spelade 1–1 borta mot England och förlorade med 0–1 hemma mot Frankrike.

Om antalet poäng i head-to-head möten inte kan särskilja lagen i ordningsföljd och ordning: a) målskillnad, b) flest gjorda mål i head-to-head möten, c) målskillnad i hela gruppspelet, d ) flest gjorda mål i gruppspelet, e) flest gjorda bortamål i gruppspelet, f) flest vinster i gruppspelet, g) flest bortasegrar i gruppspelet, h) lägsta antal disciplinära poäng (varningar/röda) kort), i) position i UEFA Nations League-rankingen.

Källa: Uefa

Fakta.Beredskapsläget i Sverige, England och Frankrike

Vid totalt två varningar i gruppspelet i EM-kvalet stängs en spelare av till nästa match. Följande spelare i topp tre Frankrike, Sverige och England i grupp A3 är på en varning inför den näst sista omgången:

Sverige: Magdalena Eriksson, Linda Sembrant, Hanna Lundkvist, Jonna Andersson, Kosovare Asllani och Rosa Kafaji.

England: Jessica Carter, Ella Toone, Lucy Bronze, Leah Williamson och Chloe Kelly.

Frankrike: Amandine Henry, Maëlle Lakrar och Kenza Dali. Selma Bacha har två varningar och är avstängd mot Sverige på fredag.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen