Hur länge tänker Sverige dalta med nazister? – idag nyheter

cd043e6f 4644 4e10 8c48 a8493fd40d28


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

De ser våld som en legitim politisk metod. De har utfört en rad mord. De har utfört explosioner, attackerat demonstrationståg, kartlagt politiska motståndare och journalister. De har åkt till Almedalen och Bokmässan för att hota deltagarna bara genom deras närvaro. De vet att folk är rädda för dem. Bara en dåre är inte rädd för att bli slagen och mördad. De pratar om att skicka sina motståndare till Finnspång. Vilket både vänsterpartister, feminister och journalister vet betyder att nazisterna som skriver det anser att du borde mördas. Det så kallade Finnspångsmemet handlar om rättegångar som ska hållas i Finnspång där “förrädare”, det vill säga motståndare till nazisterna, ska hängas.

Annons

De är farliga.

Trots det fortsätter Sverige att mysa med nazisterna.

Nooshi Dadgostar står i foajén på teatern i Gubbängen.  Tidigare på kvällen gick nazister till attack mot ett möte anordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nooshi Dadgostar står i foajén på teatern i Gubbängen.  Tidigare på kvällen gick nazister till attack mot ett möte anordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Denna vecka de attackerade ett politiskt möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet utanför Stockholm.

Hade dådet utförts av islamister hade Sverige varit i uppror. Nu är tonen nykter.

Vad är det med Sverige som tillåter nazisterna att fortsätta angripa demokratin? Ett hat mot vänstern? Föraktet för feminister och hbtq-personer?

Varför ser vi på nazistiska terrorattacker, mord, överfall och mord så annorlunda än vi ser på islamistisk terror?

Varför avfärdar vi en rasistisk skolmördare som en ensam galning, men ser alla muslimer som ett hot efter en islamistisk handling?

Terrorism är inte mindre farlig eftersom angriparna är blonda.

Det skriver DN om “Oviljan till våld förenar den annars polariserade politiken”. “Ovilja” är onekligen ett intressant ordval i sammanhanget. Lätt avslag.

SVT kallar den nazistiska attacken mot Vänsterpartiets möte vid sitt rätta namn, “attacken”. Det är bra.

På Aftonbladets kultursidor skriver Mathias Wåg, som utsattes för övergrepp, om attacken och om pensionärer som försökte hindra nazisterna från att ta sig in i lokalerna. Han beskriver en ny generation nazister som ägnar sig åt propagandavåld, som missbrukar och utför attacker för att spridas på sociala medier för att rekrytera och påverka.

Annons

Ett arbetssätt de delar med islamister.

Säpo skriver i sin tur om hur högerextremister uppmanar till terrordåd i sociala medier och hur de rekryterar i spelmiljöer.

Annons

Vid bedömning av hotbilden mot Sverige 2024 skriver Säpo så här:

“Hotet om terrordåd mot Sverige 2024 kommer sannolikt främst från individer som agerar ensamma eller alternativt i mindre grupper och är motiverade av våldsbejakande islamism eller våldsbejakande högerextremism.”

Att den svenska naziströrelsen känner sig trygg är uppenbart. Så säkra att de kan angripa ett politiskt möte arrangerat av Vänsterpartiet. Genomför kampanjer vid stora publika evenemang som Pride, Bokmässan och i Almedalen.

Det säger vad Sverige är idag.

När mer välkammade rörelser får politisk makt skapar det en farlig situation där människor och politiska motståndare riskerar att utsättas för våld. Sverigedemokraterna har skapat en bas även för nazister att stå stadigt på.

Vanliga svenskars hat och förakt mot invandrare, feminister, hbtq-personer och vänstern legitimeras. Gränserna tänjs på för vad som är accepterat att säga om andra människor. Skriv om andra människor. Gör mot andra människor.

Barn som säljer majblommor vittnar om rasistiska attacker.

Politiska möten som attackeras.

Misshandel och mord.

Terrorism är inte mindre farlig eftersom angriparna är blonda.

Men reaktionerna ser olika ut.

En ensam galning.

Några få våldsamma gärningsmän.

Inbäddat innehåll


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen