Under hösten utkom hans bok “Attacken”. Vi är många samlade i ABF-huset denna kväll. Salen är full och välkända ansikten syns. På raden bakom mig sitter Leif Pagrotsky. I panelen på scenen kommer senare Lawen Redar, som just nu sakta reser sig som socialdemokratisk kronprinsessa. Men också DN:s Amanda Sokolnicki, också oroad över den svenska demokratins hälsa.
Annons
Det är vad Gustavssons bok handlar om. Vår demokratis hälsa. Själv kallar han det för en sorts sammanställning av de steg som just nu tas av regeringen Tidö som urholkar vår demokrati.
Annons
Men det är också en bok som är en viktig påminnelse till dig som älskar din frihet. Att det faktiskt är något som kan hotas, och att man därför också måste försvara det.
Peter Gustavsson ger exempel efter exempel i sin bok på hur de små stegens tyranni kan se ut.
Ett bidrag som inte är tillräckligt uppräknat här. En tidning som där tappar sitt mediala stöd. Små förändringar, kanske i vissa fall omärkliga för dig, för att dölja den större förändringen de små gör. När du sätter ihop dem.
En politisk metod. Med många användningsområden.
När Fredrik Reinfeldt tillträdde som partiordförande för Moderaterna, han pratade om just detta i en intervju med Dagens Industri, men då angående skattesänkningar. Bo Lundgren lovade 130 miljarder i skattesänkningar, och förlorade valet 2002. Vilket fick Fredrik Reinfeldt att konstatera att det som smugit sig in i Moderaterna nu möjligen var en förändrad syn på hur snabbt förändringar kan genomföras.
Sedan började han och Anders Borg jobba. Moderaterna bad om ursäkt för sin politik, som visade sig ha gynnat de rika. Sedan införde man jobbskatteavdrag som rullades ut i flera steg.
Under sin regeringsperiod lyckades Fredrik Reinfeldt sänka skatterna med över 140 miljarder.
År 2024 har Moderaterna nu dedikerat 30 miljarder till skattesänkningar. Endast i denna budget. Skattesänkningar som gynnar de rikaste mest.
Annons
Stora förändringar sker inte genom stora beslut. Stora förändringar gör människor rädda. Och rädda människor agerar för att skydda sig själva. Oavsett om det handlar om skattesänkningar man inte vill se, eller en demokrati man ser som hotad.
Annons
Under hans föreläsning berättar Peter Gustavsson om Timothy Snyder, professor i historia vid Yale, som bland annat gett ut boken Om tyranni. Han har tagit fram 20 poäng som ett försvar för demokratin. En av punkterna är “Lyssna inte i förväg”. En annan är att stödja demokratiska institutioner som riskerar att bli hotade. En tidning, ett fackförbund.
Peter Gustavsson boken synliggör de små stegen som leder till stor förändring. Du har säkert redan läst om dem, bidragen som inte redovisas tillräckligt för kulturinstitutioner, mediestödet som drabbar tidningar som idag nyheter med nästan kirurgisk precision, studieförbunden som får otillräckliga bidrag, Public Service som ser sina medel spridas ut. allt tunnare, som stänger ner program och sparkar anställda. Förslag om att förbjuda festlotterier.
Det Snyder konstaterar är att vi har slutsatser att dra från 1900-talet. Genom historien har diktaturer sällan uppstått genom ett snabbt och brutalt maktövertagande, istället har det skett gradvis. Demokratier har lämnats över bit för bit, helt frivilligt, för att sedan slutligen begravas.
Att detta faktiskt är ett reellt hot även i vår tid visar medborgarna som krävde att svenska staten skulle införa utegångsförbud för oss under pandemin. Det visar också Sverigedemokraternas väljare. Vissa finner trygghet i auktoritärt ledarskap. Men det visar också Sverigedemokraternas krav på en meddelarlag. Vilket också kommer att göra motstånd livsviktigt om regeringen inför lagstiftningen.
Annons
Gustavsson vill Var inte alarmistisk, det är klart. Men han vill samla och lyfta fram förändringarna som många ser.
Annons
Är den svenska demokratin hotad? Både ja och nej. Det råder ingen tvekan om att det är pressat.
Om tidningar som idag nyheter dör dör mångfalden i media. Det säger sig självt att det inte skulle vara hälsosamt för demokratin.
När folkbildningen försvagas försvagas också människors möjligheter att vidareutbilda sig under livet. Oavsett om det är att lära sig ett nytt språk eller att lyssna på en föreläsning om hur man försvarar demokratin.
När samtalet rör på sig och attackerna blir allt hårdare och mer accepterade mot minoriteter handlar det om att skapa en ny spelplan ett steg i taget. Richard Jomshofs delning av grovt rasistiska bilder framställer verkligen muslimer som ett hot. Men splittringarna ska ses som ett försök att flytta gränser. För vad allmänheten känner är acceptabelt att säga, för vilka politiska förslag som kan läggas fram i nästa steg. De som behandlade Jomshofs attacker mot muslimer som en lag, går därför också rakt in i en skickligt uppsatt fälla. I grund och botten är Jomshofs delning av rasistiska teckningar en fråga om ändamålsenlighet. Inte lag. Om det görs till en lagfråga kan SD framställa Jomshof som en frihetskämpe om han döms, och som en hotad sanningssägare när han frikänns.
Misstankarna mot Jomshof har nu lagts ned. Det var väntat. Men hela spektaklet har nu förändrat vår uppfattning om vad som är lämpligt.
När professorer känner sig attackerade och pressade av extremhögern riskerar det att leda till att perspektiv som anses vara kontroversiella sållas bort. När journalister pressas och hotas av Sverigedemokraterna finns risken, framför allt i krympande organisationer, att viktiga fakta aldrig publiceras och granskningar inte genomförs.
Annons
Därför är Peter Gustavssons bok en viktig bok. För det ger dig en helhetsbild av många små förändringar, som var för sig inte utgör ett hot, men som tillsammans faktiskt utgör både en strategi för att tysta motstånd, och en stor förändring av den svenska demokratin.
Annons
Bara dagar efter Peter Gustavssons boksläpp ger SVT ut programmet “30 minuter” med Kristdemokraternas Jakob Forssmed. Han kritiserar Richard Jomshofs delning av rasistiskt material.
Dagen efter ber Kristdemokraterna offentligt om ursäkt till Sverigedemokraterna, även om Sverigedemokraterna officiellt inte gjort någon stor sak av Forssmeds uttalanden i SVT.
Timothy Snyders första poäng i försvaret av demokratin är anspråkslös, men avgörande.
Lyd inte i förväg.
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.