I Tyresö får pensionärer lära sig om Swish och cookies

46c36c23 ced7 4303 9cbf 61b6615dec00


Pensionärerna börjar alltid med “gofika” i någon av Kulturcentrum Kvarnhjulets lokaler. Sedan åker mobilerna upp och de ställer frågor om den ibland knepiga digitala världen.
– ”Jag kan inte läsa texten” eller ”vågar jag stänga av telefonen eller blir den förstörd?”, exemplifierar Anita Hildén, ordförande för Pensionärernas Riksförbund (PRO) i Tyresö.

För några år sedan hon knäckte idén till “den digitala bron” – veckoträffar för alla pensionärer i Tyresö kommun. Tolv personer kom till det första mötet. Idag är de uppemot 70 och allt från totala nybörjare till rutinerade surfare dyker upp. De flesta kvinnor.
Nu är det sommarlov och Anita Hildén har lockat några till PRO:s möteslokal intill Tyresö Centrum.
Dagens fikabröd serveras av hennes man Ingemar Blomberg.
– Det här med gofika, det drar folk, säger han.

Anita Hildén, ordförande för PRO Tyresö, vidhåller

Foto: Alexander Mahmoud

Curt och Ingrid Edström har varit med i drygt ett år. De brukar också hjälpa till, som att koka kaffe och duka, vilket Ingrid föredrar eftersom hon lider av glömska.
– Jag är till för det sociala, säger hon.
Curt Edström drar fram en pärm ur portföljen och slänger en bunt broschyrer på bordet.
“Swish”, “Sociala medier”, “Cookies”.
– Jag försöker penetrera det här så mycket jag kan, det tekniska går sådär, men jag har mycket datorvana så jag klarar det mesta, säger han.

Alla möten med

Foto: Alexander Mahmoud

Anita Hildén, som innan pensionen arbetat med tillgänglighetsfrågor, tycker att det är odemokratiskt att vissa människor står utanför det digitala samhället.
– Det är en fråga om rättvisa och vad gäller män och kvinnor en jämställdhetsfråga – kvinnor ska kunna bestämma själva över sin ekonomi, betala räkningar, beställa resor, säger hon.
Men det finns en oro bland pensionärerna runt bordet. Många äldre i kommunen kommer inte till “den digitala bron”. Många har ingen e-post och det är dyrt att skicka brev till alla.
– Hur ska vi nå de som kan behöva detta? Jag vet inte, säger Curt Edström.

Var sjunde pensionär i Sverige inte använder internet, enligt Internetstiftelsen. De riskerar att bli utestängda från delar av samhället. För att motverka det och förstå hur digitalt aktiva pensionärer upplever internet genomförde PRO och företaget Begripsam ett enkätundersökning förra året. Över 15 000 svarade.
De allra flesta uppgav att det är positivt att vara digitalt delaktig, ta del av nyheter, ha kontakt med familj och vänner, boka resor.
Men det finns ett antal utmaningar.
– Nätet känns ganska osäkert. Det lyfter många, att man kan bli utsatt för bedrägerier, bli hackad eller få sin legitimation kapad, säger Cecilia Parkert, projektledare på PRO.
Pensionärer upplever också vissa digitala tjänster som komplicerade och inkonsekventa.
– Sedan är det mängden tjänster. Man kan behöva en parkeringsapp för att parkera utanför sin vårdcentral, då kommer man till en annan plats och då måste man ladda ner en ny, säger hon.

Fakta.Det var så undersökningen gjordes.

Datainsamlingen skedde under perioden oktober 2022 till februari 2023.

Alla PRO-medlemmar som har en mailadress fick enkäten och 15 228 personer svarade.

Svaren jämfördes sedan med en kontrollgrupp bestående av 726 personer under 65 år.

Syftet med undersökningen var att samla kunskap om de som använder internet, den säger därför inget om de medlemmar som inte alls använder internet.

2024 valde PRO att dela svaren som öppna data.

Källa: Pensionärernas Riksförbund

Utmaningarna för äldre uppstår ofta i samband med att de har funktionsnedsättningar.
– Vi tappar förmågor när vi blir äldre. Vi ser sämre, hör sämre och tappar kognitiv förmåga, säger Stefan Johansson, teknikläkare i människa-datorinteraktion och tillgänglighetsexpert på Begripsam.

I takt med att tekniken utvecklas allt snabbare ökar också andelen äldre. Idag är mer än var femte person över 64 år i Sverige. År 2070 förväntas det vara mer än var fjärde, enligt SCB:s befolkningsprognos.
– Det är dumt att inte se till att den gruppen kan använda de digitala tjänster man erbjuder, både inom offentlig och kommersiell sektor, säger Stefan Johansson.

Ingemar Blomberg, Ingrid Edström och Curt Edström fotograferar blommor med bildsökfunktionen i Googles sökmotor.  Sökresultatet visar namnet på blomman och var de kan beställa blomfrön.

Foto: Alexander Mahmoud

I mötesrummet i Tyresö Curt Edström har tagit upp mobilen. Han öppnar Googles sökmotor.
– Vet du vad den här symbolen visar? frågar han DN:s reporter och pekar på den lilla kameran till höger. Bildsökningsfunktionen.
– Man kan titta på blommor och ta reda på vad det är för jävla blommor, säger han och skrattar.
Kompetensutveckling efterfrågas av många pensionärer, visar undersökningen. När man lämnar arbetslivet tappar man de dagliga digitala lektionerna och någon att fråga om det löser sig – vad som erbjuds på den “digitala bron”.
– Det är så roligt att nu, när vi hållit på så länge, är det fler som hjälper varandra, säger Anita Hildén.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen