idag nyheter – Debatt: Ersättningstrafik på Fryksdalsbanan

idag nyheter Debatt Ersattningstrafik pa Fryksdalsbananimage.php?type=preview&uuid=db184963 d6b4 57ec 8f86

Det framgår att beslutsfattarna i Torsbys kollektivtrafiknämnd har beslutat utifrån felaktiga beslutsunderlag, skriver Mikael Persson (M) och Peter Jonsson (S), politiker i Torsby kommun.

Med anledning av den ändring av tidtabeller som skett från den 15 april 2024 avseende kollektivtrafiken på Fryksdalsbanan vill vi göra följande uttalande.

I och med förändringen ersattes två avgångar från Karlstad “tillfälligt” med den nya busslinjen 274. Enligt beslut av Region Värmlands kollektivtrafiknämnd ska denna nya förändring pågå tills den nya tidtabellen träder i kraft i december. Vi hoppas verkligen att förändringen bara är tillfällig.

Med stor förvåning det kan konstateras att en av de två avgångarna som ersattes med linje 274 var en avgångstid 16:19 med tåg från Karlstad till Torsby. Denna avgång har enligt egen utsago varit full vid flera tillfällen. Dessutom är det en avgång som passar bäst för dig som har normal kontorsarbetstid med en arbetsplats belägen i Karlstad.

En av författarna till denna artikel har arbete i Karlstad och bor i Torsby och kan notera följande konsekvenser efter bytet:

Restiden hem med bil från arbetsplatsen i Karlstad till hemadressen i Torsby tar cirka 1,5 timme. Motsvarande tid med busslinje 274 tar ytterligare 1,5 timme, det vill säga återresan från Karlstad till Torsby tar nu istället tre timmar, inklusive den tid det tar att åka från arbetsplatsen till Karlstad busstation.

Tiden med tåg tar förstås också längre tid än restiden med bil, men man kan jobba på tåget, vilket inte är möjligt på landsvägsbussen.

Nuvarande avgång hamnar också i rusningstrafik från Karlstad med förseningar på upp till 20 minuter mellan Våxnäs och Hertzöga (E18 och Rv61/Rv62). Ankomsttid till Torsby enligt tidtabell är kl 18:18. Bussens ankomsttid är vanligtvis senare än 18:30 i Torsby delvis av ovanstående anledning.

Dessutom saknar dessa vägbussar toaletter ombord. Med en total restid på cirka 2,5 timmar mellan Karlstad och Torsby kan de sista milen bli mindre trevliga.

När en fråga ställdes till en av ledamöterna i Kollektivtrafiknämnden – om vad som var anledningen till beslutet att ersätta 16:19-avgången med linje 274 blev svaret följande – ”att det inte var så många som tog den nuvarande avgången”. Vilket är helt fel. Det framgår att beslutsfattarna i nämnden har beslutat utifrån felaktigt beslutsunderlag.

Samma överraskning beslutet togs vid samtal med tågpersonalen som var lika ifrågasättande till valet av denna avgångstid som undertecknad.

Att få arbete med arbetspendling med avstånd motsvarande Karlstad och Torsby och integritet att fungera, möjligheter och tillgång till pendling och pendlingstider är av enorm betydelse. Detta är särskilt viktigt i kommuner med negativ befolkningstillväxt som Torsby kommun.

Att prioritera arbetspendlare anser vi är en väsentlig fråga då man har ett särskilt beroende av huvudmannen för kollektivtrafiken. Det finns ett antal andra dagsturer där busslinje 274 kan användas istället.

Med detta i åtanke vill vi uppmana Värmlandstrafik att istället återinföra tågavgången 16:19 när den ordinarie tidtabellen återinförs i augusti.

Mikael Persson (M), politiker Torsby kommun och arbetspendlare

Peter Jonsson (S), kommunalråd Torsby kommun


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen