idag nyheter – Debatt: Stimulera ökat bostadsbyggande

idag nyheter Debatt Stimulera okat bostadsbyggande scaledimage.php?type=preview&uuid=3edd56f7 ef2c 5e04 b2bd

Det är alltså en allvarlig situation och här bör staten, som ansvarar för bostadspolitiken, vidta åtgärder som stimulerar till ökat bostadsbyggande, skriver Peter Söderström m.fl.

Just nu går cirka 1 200 killar och tjejer på bygg-, VVS- och elprogrammet i Värmland. De funderar förmodligen nu för tiden på sina framtida jobbmöjligheter inom yrket de utbildar sig till. Tyvärr har de all anledning att oroa sig, då byggkrisen är ett faktum.

Det nationella bostadsbyggandet är för närvarande mycket trevande med låga nivåer av främst nyproduktion av bostäder. Enligt Bostadsverket krävs 67 000 nya bostäder om året, men osäkerhet i ekonomin, höga räntor, inflation och orimliga avskrivningsregler gör att investeringsviljan minskar och byggandet ligger på en nästan obefintlig nivå.

Paradoxen är att vi är med Sverige har trångboddhet samtidigt som vi inte bygger fler bostäder. Unga vuxna bor kvar i ungdomsrummet när de ska ha ett eget boende. Behovet av tillgängliga lägenheter med hiss för seniorer är också stort.

Hur man skriver en debattartikel

Det är alltså en allvarlig situation och här bör staten, som ansvarar för bostadspolitiken, vidta åtgärder som stimulerar till ökat bostadsbyggande. Byggkrediter, investeringsstöd, Rot-bidrag och riktade bidrag behövs nu verkligen, men det ser vi inget av. Under kvartal två och tre 2023 påbörjades enligt Statistiska centralbyrån bygget av endast 12 lägenheter i hela Värmland. Ett helt stopp.

Angående befolkningsutveckling visar den senaste tillgängliga statistiken att Värmland inte växer som det borde och det gör att vår tillväxt inte får det bränsle som behövs för att gå vidare. Byggkrisen är därför ytterst allvarlig för Värmland. Yrkesarbetare med lång erfarenhet tvingas lämna branschen. Unga känner sig lurade på sina studier och tittar bort, där tre års utbildning inte är till någon nytta.

Staten måste ta ansvar i den här situationen. Vår fråga till bostadsministern är hur han ska agera för att öka byggandet och tillväxten, och för att våra unga ska få jobb.

Peter Söderström (S)

Ordförande i kommunstyrelsen i Arvika kommun

Anders Johansson (S)

Ordförande i kommunstyrelsen i Kils kommun

Per Lawén (S)

Ordförande i kommunstyrelsen i Forshaga kommun

Ann-Katrin Hedgren

Ordförande, Byggnads Örebro Värmland


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen