idag nyheter – Efter IVA-beskedet: personalen orolig och Vårdförbundet kritiskt

idag nyheter Efter IVA beskedet personalen orolig och Vardforbundet kritisktimage.php?type=preview&uuid=7b0be5ce 1b12 5780 ba89

Beskedet om att IVA-patienter från Arvika ska vårdas i Karlstad under helgerna möts av kritik från Sjuksköterskeförbundet – och oro bland personalen.

– Det här innebär risker för hela Arvika sjukhus och därmed hela västra Värmland, säger Vårdförbundets Camilla Gustafsson.

Personalen på IVA vill inte uttala sig eller bli fotograferad, de är upptagna med arbete på avdelningen. Men nedslagen är påtaglig. Det finns en besvikelse över att personalens eget förslag till lösning inte räddade IVA-verksamheten ens över sommarhelgerna.

Men via Vårdförbundet i Värmland hörs fortfarande en oro för de som tagit kampen för IVA i Arvika. Ordförande Camilla Gustafsson är tydligt bekymrad:

– Nedläggningen innebär inte bara risker för personalen på IVA, som ska arbeta ensam i sitt yrke, utan för hela sjukhuset och därmed hela Västra Värmland.

Gustafsson och Vårdförbundet menar att likvärdig vård inte kan fås när vård och behandling försenas ytterligare, eftersom alla svårt sjuka intensivvårdsbehövande patienter måste transporteras till Karlstad, vilket är beroende av att det finns ambulanser som kan hantera detta med kort varsel. Redan i dag är det ont om ambulanser i västra Värmland, anser hon.

– Patienter som vårdas på avdelningen men blir så sjuka att de inte längre kan vårdas på avdelningen riskerar också transport till Karlstad.

Hur tror du att personalen påverkas?

– Det blir en ökad arbetsbelastning för all personal på sjukhuset i Arvika, då man riskerar att ta hand om sjukare patienter än man är van vid (när de annars vårdas på ICU).

– Patientsäkerheten är i fara eftersom tillgången till avancerad vård är försenad.

Högre belastning i Karlstad

Vårdförbundet är inte säkra på att Cantralsjukhuset i Karlstad kan säkra vård för svårt sjuka patienter från Västvärmland:

– ICU på centralsjukhuset har minskat sina platser i sommar och riskerar att få ökad arbetsbelastning baserat på tillströmningen från Arvika sjukhus. Centralsjukhusets akutmottagning har redan en kritisk arbetsbelastning men riskerar en ännu högre arbetsbelastning. Och Centralsjukhusets akutmottagningar har minskat sina vårdplatser till ett minimum, vilket gör att patienter från Västra Värmland riskerar att stanna kvar på Arvika sjukhus trots ett högre vårdbehov.

Camilla Gustafsson påminner om ett pressmeddelande som Region Värmland skickade ut så sent som i går, tisdag. Där stod det: “Hälsovården är ett komplext system där alla delar är beroende av varandra. Att ta bort en eller flera delar, oavsett om det är delar som hanterar akut eller planerad vård, påverkar i slutändan patienten. Patientens resa genom vården stoppas och detta riskerar att får allvarliga konsekvenser.”

Ansvariga på regionen försvarar beslutet och förklarar varför IVA-personalens förslag till schema valdes på annat håll i AN.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen