PLAKETT, enligt Svenska Akademiens Ordbok:
plack plack plack
substantiv
● (fyrkantig) medaljliknande anordning, vanligen graverad endast på ena sidan; vanligtvis inte avsedd att bäras.
○ även mer generell graverad metallplatta.
Jag har med stort intresse följt uppgifterna om att med en plakett hedra den del av den norska motståndsrörelsen som under andra världskriget var verksam här i Arvika med omnejd och då särskilt Helmer Sveder, Östen Nilson m.fl.
Avtäckningen av minnestavlan var tänkt att ske på lördag. En stor skara intresserade hade samlats utanför Sveders Herrekiperings skyltfönster och när omslaget i form av ett av Sveders Herrekiperings omslagspapper från 40-talet föll blev det ett antiklimax för mig. “Placken” bestod av ett A4-papper som var tejpat på pelaren i skyltfönstret.
Jag hade nog förväntat mig en graverad metallplatta.
Kritik ska ges med både ris och beröm, de som deltog med minnes- och hyllningstal gjorde det med den äran!
Sture Nilson, sidbrorson till Östen Nilson
SVAR DIREKT:
Hej Sture,
Skylten på Sveders syftar till att berätta en del av Arvikas historia och visa att den platsen har spelat en viktig roll. När vi ritade skylten resonerade vi bland annat om hur vi berättar om historiskt och kulturellt intressanta platser i stort, för att göra det på ett sätt som skapar nyfikenhet och känns igen i hela Arvika. Vi kommer att göra fler skyltar framöver och anser att de ska utformas enhetligt så att vi skapar nyfikenhet på berättelser från platsen och ett igenkännande. Den som är nyfiken på Arvikas historia kommer förmodligen att kunna gå en promenad och läsa om den på sikt.
En annan aspekt har varit läsbarhet. Att skylten behöver vara läsbar för så många som möjligt. Vi bedömde att det blir läsbart för fler om texten skrivs ut istället för graverad. Vidare har vi fört en diskussion med både fastighetsägare och butiksinnehavare om skyltens placering och kommit fram till att den lämpligaste och mest synliga platsen var i skyltfönstret. Utifrån det behövde vi justera materialet från emalj (ett material vi bedömer ha god läsbarhet) så att det kunde fästas i det relativt lilla utrymmet mellan stolpen och glasrutan. Därför är skylten gjord av ett material som kallas lättviktstavla. Materialet har även ett UV-skydd som ska göra att det tål den starka solen som kan finnas på platsen. För att alla som vill ska kunna läsa om platsens betydelse, inte bara de som står vid skylten, har vi även publicerat information om Sveriges Herrekipering – som en historiskt intressant plats – på kommunens hemsida. Vi bedömde att en kortadress (arvika.se/historia) kan vara aktuell längre än en QR-kod. Vi tror att platsen även fortsättningsvis kommer att vara viktig och intressant, men trenderna kring kommunikation förändras snabbt, varför det blev en så kallad kartadress istället för en QR-kod.
Tack för dina reflektioner Sture. Vi har som sagt vägt olika omständigheter mot varandra under arbetet med skylten och hoppas att skylten som nu är uppe både uppmärksammar och skapar nyfikenhet kring platsens betydelse.
Med vänliga hälsningar
Marcus Wihk, biträdande kommundirektör