idag nyheter – Insändare: Replik: Vindkraft för rättvis elproduktion

idag nyheter Insandare Replik Vindkraft for rattvis elproduktion scaledimage.php?type=preview&uuid=2591e500 b621 5500 8bc6

Johan Chytraeus förespråkar (i AN) att el ska produceras där den förbrukas och nämner då Stockholm som exempel. En åsikt som jag håller helt med om och anser vara rimlig.

Tyvärr undviker Chytraeus i detta sammanhang att plocka på Magnus Nilssons rapport om att även Arvika idag förbrukar dubbelt så mycket energi som det produceras inom kommunen. Om vi ​​följer Chytraeus egen åsikt är det ingen missförstånd att han anser att Arvika måste öka sin egen lokala elproduktion omgående och även möta framtida behov för industrin, allmänheten, allmän elektrifiering av vårt samhälle inklusive energi till alla fordon.

Enligt C är den enda lösningen kärnkraft och han framhåller att all vindkraft ska stoppas i vår kommun. Problemet är då att alla de källor jag konsulterat enhälligt kommer fram till att en ensidig satsning på kärnkraft omöjligt kan realiseras tillräckligt snabbt för att rädda miljö och industri. Dessutom verkar ingen överhuvudtaget veta om det är möjligt att producera de planerade småskaliga kärnkraftverken med ekonomisk bärkraft eller ens helt garantera deras säkerhet hittills.

Men ett önskemål från min sida är att C redovisar var inom Arvika kommun han vill att hans, eller sina lokala kärnkraftverk ska få upp till 100% egen elproduktion inom kommunen. För han kan väl inte mena att de ska ligga i en annan kommun så långt bort som möjligt? En trovärdig beskrivning från C av hur möjliga kärnkraftverk ska realiseras på mindre än tio år vore också trevligt.

Om nu C håller fast vid sin åsikt att elen ska produceras där den förbrukas enbart med kärnkraft så fruktar jag att det i praktiken blir omöjligt, åtminstone tillräckligt snabbt. Det är mer troligt att Chytraeus vision innebär ett elbilsfritt Arvika, ett stängt gjuteri och en del andra små irritationsmoment. Så alla kända former av elproduktion kommer säkerligen att bli nödvändiga.

Göran Olofsson


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen