idag nyheter – Krönika: Om fotbollen uppfanns i dag

idag nyheter Kronika Om fotbollen uppfanns i dagimage.php?type=preview&uuid=87733603 a8ec 56e6 bce9

Fotboll är en högtid för miljarder människor.

Men tänk om fotbollen uppfanns idag – hur skulle det låta då?

Häng med.

Fotboll är underhållning för många, oavsett om det är inför 80 000 i Dortmund när Frankrike möter Polen i EM-slutspelet, eller när Eda spelar mot Västerås på Hammarsvallen i Köla. Jag har upplevt båda varianterna och allt däremellan.

Bollen är världens bästa leksak, för alla åldrar.

Men hur skulle det låta om fotboll var en uppfinning idag? Tänk dig att det sitter ett gäng rastlösa människor runt ett kafébord. Diskussionen går ungefär så här:

– Jag tycker att vi spelar med vår boll mer organiserat. Med bra regler och sånt. Istället för att leka i parken mäter vi ett område med linjer. På en platt gräsplan, utan gropar och träd och buskar.

– Hur stor? Som en trädgård?

– Nej. Hundra meter lång, åtminstone!

– Och om bollen går utanför de linjerna?

– Trycker man bollen utanför linjerna slutar vi spela och då får de andra bollen.

– Vilka andra?

– Vi måste dela på oss förstår du. Men är tillsammans med sina vänner mot andra vänner.

– Låter rörigt. Två lag i så fall. Inte mer. Jag har inte många vänner.

– Jag tror att det blir kamp om bollen om vi bara har en boll. Vem bestämmer om det blir bråk?

– Jag har en bekant som är förskollärare. Hon kan vara med när vi spelar och skrika om någon gör något dumt.

– Skrik? Hon måste ha en koklocka. Eller vissla. Men vad händer om hon ringer på koklockan?

– Då slutar vi spela och de andra får bollen och så börjar vi om.

– Men om någon är riktigt dum?

– Då….får du se ett kort. En gul eller någon annan glad färg. Finns troligen på förskolan. Om du sparkade någon ful eller något.

– Ska man samla kort?

– Alltså två kompisgäng som båda vill ha samma boll. Vad är poängen då? Vart ska bollen ta vägen? Kommer det att finnas vattenhinder eller saker i vägen?

– Nej, inga hinder. Bara platt gräs. Och du måste lägga bollen i en korg mitt på banan…eller, nej, i en korg i varje ände.

– En korg? Tvättkorg?

– Det är såhär vi gör det. Vi har två stora korgar med nät liggandes. Och en speciell person i varje gäng måste se till att bollen inte hamnar där, i den stora korgen.

– En skyddar korgen? Bra. Sedan räknar vi hur många gånger bollen ändå hamnar i korgen. Men hur ska vi skilja på dessa två grupper av vänner? Hattar? Kläder? Samma skjortor i ett gäng?

– Förutom målvakten som får sin egen tröja. För det har sina egna regler. Den kan ta bollen med händerna! Ja, och använd handskar så att det inte gör ont i händerna!

– Häftigt. Men vad ska vi ha för boll? Bowlingklot? Golfboll?

– En ganska mjuk boll som inte gör ont att sparka. Men inte badbollstypen. Förresten, kan vi ha fler bollar? Hur många människor kommer egentligen att jaga den bollen?

– Tio män? Tjugo? I varje lag?

– Många får plats om det är hundra meters linjer. Jag tycker att det ska vara tio, femton personer i varje gäng. Sedan kan ni passa bollen till varandra. Men bara två lag kan delta, är det fler lag blir det stökigt som fan.

– Kan man inte ha en jätteruta med fyra lag och en liggande jättekorg på alla fyra sidor?

– Blir inte det konstigt? Med bara en boll? Jag röstar nej där.

– Allt om det här vi pratar om är konstigt. Hon förskolläraren, som skriker när bollen går över linjen, ska hon också ha en speciell mössa för att synas?

– Tröjor, sa vi. Inte hattar. Ja, en tröja som ingen annan har. Hon är chefen i det här spelet och du måste se henne tydligt. Hon kan stoppa spelet och säga att “nu har du varit dum, så nu får de andra bollen” och då får du gilla läget.

– Jag tror att min mamma vill se det här. Hon kanske vill vara den där chefen. Ska alla verkligen jaga en enda boll? Röstade vi om antalet bollar?

– Alla mammor som vill får komma och titta, men den som ska vara chef…ingen mamma, eller hur? Om det är många som tittar kan det bli ganska festligt utanför de köerna. Våra familjer kan ha picknick medan de tittar på! Det ska bli festligt!

– Ska de komma och se oss spela utan att vara där? Okej, låt alla komma. Men jag tror fortfarande att det här kommer att bli rörigt. Tänk så många sparkar det blir och allt springande fram och tillbaka. Tänk om någon missar bollen och sparkar mina ben? Jag får blåmärken direkt.

– Då får dagistjejen som bestämmer skälla ut den som sparkade illa. Det kanske inte ens får vara med längre om det var med flit. Ja, hon med korten kan visa ett annat kort, ett rött som signalerar fara eller stopp! Är man inte snäll tycker jag att man ska lämna, det är inte kul med folk som förstör.

– Hur länge spelar vi på det där torget? En timme? Lite mer, kanske? Men då måste vi ha en sittpaus någonstans i mitten tror jag.

– Och de som inte är så bra på att sparka boll kan stå bredvid och skriva ner allt som händer, för mammorna som inte kunde komma. Rapportera hur det var!

Sa gänget och testade.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen