image.php?type=preview&uuid=7d4c626d c75a 5a73 ba09

Vem som ska betala är alltid en fråga högt på agendan när något ska göras. 26/5 släpper försvarsutskottet sin sjukanmälan om hur det svenska försvaret ska utvecklas i och med Sveriges anslutning till Nato. Detta har gjort Sveriges kommuner och regioner (SKR) oroliga då förbundet befarar ökade sjukvårdskostnader i samband med stora militärövningar och man anser att regionerna behöver statliga medel för att täcka denna kostnad.

Rachel De Basso (S), som är ordförande för läkardelegationen på SKR, förklarar i Sveriges radio att staten måste hjälpa till med vården av skadade soldater. Försvarsmaktens överläkare Claes Ivgren beskriver dock i samma rapport att försvaret i stort sett är självförsörjande när det gäller sjukvård. Vid allvarligare olyckor kan det bli nödvändigt att söka hjälp från regionens sjukvård, men detta är endast i undantagsfall och utgör en mikroskopisk del av regionernas sjukvårdsutgifter. Varje enhet har sjukvårdspersonal och vid varje övning finns omfattande resurser på plats.

Det är en märklig inställning från SKR att regionerna inte ska betala för vården. Tanken med offentligt finansierad vård är att den ska vara tillgänglig för alla. Det huvudsakliga finansieringsansvaret ligger på regionerna som finansierar sin verksamhet via regionskatten. Om alla myndigheter fick betala extra för att sköta sina sociala uppgifter skulle ingen komma undan. Polisen skulle behöva betala extra till regionen för att kunna ingripa, förskolan skulle behöva betala extra för alla infektioner som inträffar och Trafikverket skulle få betala för alla trafikolyckor som inträffar. På samma sätt straffas du som privatperson inte för att du lever ett ohälsosamt liv eller utövar en farlig sport.

Att någon annan ska betala är dock ingen ny retorik från SKR. Föreningen har vid upprepade tillfällen propagerat för högre stadsbidrag till regionerna och kommunerna, även om dessa ligger på en av de högsta nivåerna i modern tid. I en lågkonjunktur är alla myndigheter ekonomiskt ansträngda. Inkomsterna minskar och kostnaderna bara ökar. Det är väldigt lätt att lägga över ansvaret på någon annan när man egentligen ska borsta sin egen ytterdörr först. Om du inte kan uppfylla ditt uppdrag bör du se över din verksamhet.

Försvarsmakten är förmodligen den mest självförsörjande svenska myndigheten inom vården. Som regionpolitiker behöver du inte oroa dig för merkostnader i samband med att Sverige stärker sin försvarsförmåga. I Sverige har vi en ansvarsfördelning mellan myndigheter och vårdansvariga regioner. Vi får hoppas att regionerna ser det som sitt ansvar att ta hand om skadade soldater i de få fall försvarets resurser inte räcker till.

Olof Peterson/SNB


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa