Lokalpolitikerna vill helst inte se nya bostäder där de själva bor. Istället flyttar de ofta impopulära byggprojekt till de fattigare delarna av kommunen så att de själva inte drabbas.
Det är åtminstone slutsatsen i en ny rapport från Stockholms universitet. Och beteendet upprepar sig med både höger och vänster. Framför allt berörs flerfamiljshus. Efter ett typiskt jämnt val ges i snitt tio procent färre bygglov för flerbostadshus i områden med fler politiker från den styrande majoriteten. Även val innebär svagare regeringar, som inte vill riskera sin position med impopulära projekt i sina egna kvarter.
Rädslan för att områdets status ska förändras är något hård. På ren svenska innebär det att politiker helst inte bor med mindre bemedlade personer med invandrarbakgrund. Att antalet beviljade bygglov för villor inte påverkas av hur många politiker som bor i området stödjer denna tes.
Flerfamiljshus riskerar också att minska ljusmängden och minska tillgängligheten till grönområden. Det är i och för sig en anledning att inte poppa upp stora lägenhetskomplex i lummiga bostadsområden. Men att förvisa de impopulära byggprojekten till andra, fattigare, delar av kommunen riskerar att skada förtroendet för lokalpolitiken.
För de områden där politikerna brukar bo så äger grannarna istället oftare sina bostäder. Det gör dem måna om att hålla fastighetspriserna och nybyggnation ses som något negativt. Framför allt är det högerpartiernas företrädare som bor i finare områden. Men det vägs inte upp av att politikerna på vänsterkanten bor i de mindre attraktiva delarna. Tvärtom bor de också i finare områden, om än inte i samma utsträckning.
Men med en tre decennier lång bostadsprisuppgång är många långt från bostadsmarknaden. Om politikerna har invändningar mot att bygga hyreskomplex i sina egna områden vore det lämpligt om fler kunde bo som dem.
Eftersom kommunerna sitter på enorma mängder mark ligger det inte i deras intresse att planera stora mängder nya bostäder. Det skulle sänka markpriserna, och därmed de egna väljarnas bostadspriser och kommunernas inkomster från försäljningar. Det är också höga markpriser som gör det rationellt att bygga höga hyreshus istället för villor. Kommunpolitiker skjuter alltså sig själva i foten när de gör det dyrare att bygga.
I slutändan vill många leva som politikerna själva gör. Lägenhetspriser och köer i storstäderna är komiskt långa, vilket utesluter stora delar av befolkningen. Samtidigt vill fler och fler ha lugn och ro när de närmar sig åldern när de ska bilda familj. Det senaste decenniet har både Stockholm och Göteborg sett många lämna städerna för kringkommunerna. Då vore det lämpligt om de fick ett lika fint boende som politikerna.
Elias Nilsson/SNB
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.