idag nyheter – Ledare: Unga lånar för att shoppa

idag nyheter Ledare Unga lanar for att shoppa scaledimage.php?type=preview&uuid=bf5733fb b72c 55d3 b89d

Unga människors skulder har ökat det senaste decenniet enligt nya siffror från Kronofogdemyndigheten. För tio år sedan hade män i åldern 18–25 år en medianskuld på 11 700 kronor och kvinnor 8 300 kronor. Nu har kvinnornas skulder mer än fördubblats och rusat mot herrarnas på 16 300 kronor.

Enligt Kronofogden är de snabbt ökande skulderna starkt kopplade till konsumtion. Särskilt unga kvinnor lånar för att konsumera mer nu än tidigare. Utvecklingen är farlig för samhället i stort, men framför allt för individer.

Att skuldsätta sig så tidigt i livet riskerar att leda till en negativ spiral där räntor och avgifter gör att skulderna växer snabbt. Det blir svårare att komma igång med vuxenlivet och till exempel spara ihop till en bostad. Som Kronofogden själv säger kan det också leda till löneutmätning, uteslutning från hyresmarknaden och att det blir svårare att få vissa jobb.

Högre skulder att konsumera är inte det enda exemplet på hur den nya generationen unga vuxna har fått en märklig syn på pengar. I Svenska Dagbladet (13/6) kunde man läsa om unga män som tar allt större risker på börsen. De köper aktier på rekommendationer från internet för att tjäna snabba pengar. Men ofta blir konsekvensen istället stora förluster när pengarna spelas bort.

Den nya generationen unga vuxna verkar ha en helt annan syn på pengar än tidigare generationer. Människor har gått från att spara nu och köpa senare, till att köpa nu och betala senare. Att köpa på kredit är inte dåligt i sig. Men det blir farligt när du handlar för pengar du inte har när det är dags att betala.

Det har byggts upp en förväntning om att snabbt och enkelt kunna tjäna pengar. Förutom att unga män spelar på börsen kan man också läsa om unga som vill jobba mindre samtidigt som “materiell lyx” blivit allt viktigare. Den ekvationen – för den absoluta majoriteten – stämmer inte.

Vissa kallar att unga bara vill arbeta mindre för ett värdeskifte där unga vill ha mer fritid och tid för familj och vänner. Men snarare verkar det som att unga har högre förväntningar idag än tidigare. Det kan bero på att vi i Sverige generellt har blivit rikare. En bidragande orsak kan också vara att vi fram till för några år sedan betalade historiskt låga räntor och vant oss vid att kunna leva gott.

Att ungas skulder ökar är ett symptom på hur de ser på pengar. Lösningen är inte framför allt politisk. Det handlar snarare om en förändrad attityd. För de allra flesta är vägen till högre inkomster att arbeta mer. Ska man köpa mer kläder måste man jobba mer och prioritera annat. Och vill man ha mer kapital är det bästa sättet att spara pengar i lågriskfonder och ha tålamod i många år.

Även den här generationens unga vuxna behöver prioritera och framför allt prioritera bort.

Olivia Bergström/SNB


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen