Indien skakas av fuskskandal – miljoner kan missa utbildning

23 indien webb


Nationell behörighet cum inträdesprov, eller NEET. Detta är namnet på examen som tas för att bli antagen till medicinsk utbildning och forskningsprogram i Indien.

I år togs provet av nästan två och en halv miljon människor som tävlade om cirka 100 000 platser på läkarutbildningen.

Provet utfärdas av National Testing Agency NTA, en självständig aktör under ministeriet för högre utbildning. Det är just NTA som är i fokus för korruptionsskandalen.

Tentamens resultat presenterades i början av juni och visar bland annat en ovanligt stor andel tentamensdeltagare med högsta poäng. Nu misstänker polisen provläckor och bedrägerier som genererat flera miljoner kronor och flera har gripits.

Betalat 380 000 kr

Enligt en polis som Al Jazeera talat med har en av de gripna i samband med det misstänkta brottet erkänt att han betalat cirka 38 000 dollar – närmare 380 000 kronor – för att lyckas med testet.

Indiens utbildningsminister Dharmendra Pradhan förnekade inledningsvis att någon läcka i NEET-provet hade ägt rum, men efter att rapporter från polisen antydde något annat, ska Pradhan ha mildrat sin ton.

– Vissa enstaka buggar är begränsade till specifika regioner. De skyldiga, inklusive de inblandade på NTA, kommer inte att sparas, säger Dharmendra Pradhan.

Skapar omfattande ohälsa

Arresteringarna är dock inte begränsade till specifika regioner. Tvärtom har gripanden skett över hela landet.

Oppositionen i Indien, som har kritiserat NEET-testet för att skapa orättvisa, har kritiserat regeringen för dess hantering av skandalen.

Det har också varit en återkommande debatt om ohälsa kopplat till testet.

Varje år samlas tusentals unga människor i städer där olika coachingcenter för provet har öppnat. Många har vittnat om ett enormt tryck och varje år konstateras flera personer som kan kopplas till testet ha tagit livet av sig.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen