Det nya eutanasiförslaget har lagts fram av Labour-parlamentarikern Kim Leadbeater och en omröstning kommer att hållas på fredag. Senast det brittiska underhuset hade frågan på bordet var 2015, och då vann Nej-sidan med bred marginal.
Nu är utfallet mer oklart. Arbetarpartiet har stor majoritet i riksdagen, men partiet har gjort klart att medlemmarna får rösta som de vill. Enligt The Guardians data, har upp till 100 av Labours 404 parlamentsledamöter ännu inte bestämt hur de ska rösta.
En anonym medlem säger till tidningen att många är osäkra på detaljerna i räkningen.
– Det ska vara vattentätt och reglerna enkla och tydliga, säger medlemmen.
Om det förslag som nu är uppe till omröstning blir verklighet innebär det att medborgare i England och Wales kan ges möjlighet till assisterad död i livets slutskede i specifika fall. Förslaget innehåller krav på dubbla läkarintyg om att personen i fråga har mindre än sex månader kvar att leva, att personen är till sin rätta och att personen vid två olika tillfällen intygar att man har en önskan om att dö.
Processen måste övervakas genom att en läkare förbereder en dödlig injektion, men själva injektionen måste göras av patienten själv.
Trots att Labours medlemmar inte har fått direktiv om hur de ska rösta har förslaget skapat splittring på ministernivå. Premiärminister Keir Starmer har meddelat att han ser positivt på en lagändring men har inte sagt hur han kommer att rösta om det aktuella förslaget. Justitieminister Shabana Mahmood har å sin sida sagt att hon är emot dödshjälp.
Justitieministerns ståndpunkt har i sin tur kritiserats av Charlie Falconer, ledamot av brittiska underhuset, som hävdar att Mahmood är emot dödshjälp på grund av sin muslimska tro och att hennes tro “inte borde påverka andra”, skriver The Independent.
Kritiker har varnat för att processen kan genomföras för snabbt. Den tidigare chefen för landets domstolar, John Thomas, som nu sitter i överhuset, säger också att lagen skulle innebära en stor börda för rättsväsendet. Det beror på att en domare i Högsta domstolen ska hålla en intervju med minst en av de läkare som ska bistå en patient.
Läs mer: Macrons förslag om aktiv dödshjälp väcker het debatt