Ingvar ett av hundratals offer i stor våg av guldbedrägerier

12aa325e aa24 474a a8c3 fc540c30edf5


För 30 år sedan samlade Ingvar Hedengård på gamla mynt och sedlar. Men med tiden avtog intresset och föremålen hamnade i en byrå.
– De låg trots allt bara och skräpade, så när jag fick hem flygbladet tänkte jag att det var ett bra tillfälle att få grejerna värderade, säger 78-åringen.
Avsändaren var ett företag som erbjöd sig att köpa guld, silver och andra värdesaker. Oskarshamnsborna ombads ta med sina föremål till ett konferensrum som företaget hyrt på ett lokalt hotell. Där skulle de få en bedömning.

Ingefära bjöds på 950 kr för samlingen. Han fick ett kvitto med organisationsnummer och annan information om företaget. Banköverföringen skulle ske inom några dagar, blev han lovad.
– Allt såg väldigt allvarligt ut. Men så gick dagarna utan att det kom några pengar.
Efter att ha ringt företaget flera gånger utan svar gick Ingvar slutligen till polisen. Han fick så småningom veta av myndigheten att han långt ifrån var ensam om att ha lämnats utan betalning för sina värdesaker.
Under april har rapporterna om liknande bedrägerier har varit täta i södra Sverige. I polisregionerna Syd, Öst och Väst har totalt uppemot 300 personer anmält sig.
– Det har kommit över 170 anmälningar hos oss och det kommer in nya varje dag, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i region Syd.
Bedrägerierna har skett på minst 15 platser i regionen. Utöver Oskarshamn har anmälningar inkommit från Kristianstad, Kalmar, Karlshamn, Alvesta och Ljungby. Upplägget är oftast detsamma och de som utsätts är ofta äldre personer.
– Det börjar med att flygbladet bjuder in till ett hotell eller konferensrum och slutar med att folk får ett kvitto, men inga pengar, säger Loeffel.

Robert Loeffel, presstalesperson för polisregion Syn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Summorna som som anges i anmälningarna varierar. Som mest handlar det om 100 000 kronor, säger han.
– Samtidigt har bedragarna helt klart ett intresse av att ge objekten höga värden så att folk ska vilja sälja.

Bedragarna utger sig för att vara ett företag med säte i Göteborg. Det är dock oklart om företaget faktiskt har något med brotten att göra. Polisen arbetar med att kartlägga hur många personer som är inblandade i brottet. Enligt Loeffel är det alltid två män som gör bedömningarna.

Bedragarna har lovat att föra över pengar för smycken och andra värdesaker.  Men pengarna har aldrig satts in på anmälarnas konton.

Foto: Jan Collsiöö/TT

Arresterade denna vecka och en man anhölls misstänkt för guldbedrägeri i Skaraborg och Halland, där minst 50 anmälningar inkommit. Polisen utreder om samma person kan kopplas till brott som begåtts på andra platser, säger åklagare Jakob Holmberg.
– Utredningen är i ett intensivt skede och vi får se vilka ärenden där det går att nå hela vägen.
Han vill inte kommentera om fler personer är misstänkta i fallet. Inte heller om den gripne mannen kan knytas till företaget i Göteborgsområdet vars uppgifter finns på de utdelade flygbladen.
Ingvar Hedengård hoppas att alla inblandade i bedrägeriet ska ställas inför rätta.
– Det är skönt att höra att en är gripen. För mig handlar det om principen, inte pengarna. De gör en affär av att lura folk. Det är väldigt äckligt faktiskt. Många av de drabbade är äldre, pensionärer som kanske inte har det så bra.

Fakta.På så sätt slipper du bli lurad

● Avslöja inte viktig information till någon som du inte är helt övertygad om är en pålitlig person. Skicka eller publicera inte bilder av ID eller resehandlingar.

● Lämna inte ut bank- eller inloggningsuppgifter via telefon, oavsett vem den som ringer utger sig för att vara. Inte ens om personen i fråga säger att det är akut. Bedragaren kan enkelt förfalska telefonnumret de ringer från, så att det verkar vara någon annan.

● Lämna aldrig över den varan till en köpare innan du har pengarna i handen eller på ditt konto. Nöj dig inte med att se en betalningssida i Swish på köparens telefon.

● Ställ dig själv frågan: Är detta trovärdigt eller är det för bra för att vara sant? Är det trovärdigt att det har så bråttom? Be att få återkomma till personen, företaget eller organisationen. Var frisk misstänksam.

Källa: Polisen

Läs mer:
Camilla fick sin bil krossad och en lapp på rutan – polisen varnar för nya bedrägerier


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen