Innehåll i nordkoreanska ballonger indikerar svårt läge

747c8922 094a 4cb2 8d10 6b2098555506


Flera skräpfyllda ballonger sågs runt Sydkoreas flygplats Incheon i Seoul på onsdagen, vilket tvingade flygplatsen att stängas. Det är inte första gången ballonger har setts i området, som ligger cirka 40 kilometer från gränsen, säger rapporter. Väktaren. Alla flyg ställdes in under tre timmar på eftermiddagen. Därefter kunde planet börja flyga igen, men med många förseningar.
Sedan slutet av maj har Nordkorea skickat ballonger fyllda med avföring, gamla kläder och parasiter över gränsen, skriver BBC. Innehållet ger indikationer på situationen i landet, som är avspärrat från omvärlden. Sydkorea har låtit experter på kemisk och biologisk krigföring inspektera ballongerna och analys visar att vissa innehöll jord med olika typer av parasiter, inklusive rundmaskar och piskmaskar. Experterna tror att parasiterna finns i jorden eftersom nordkoreanerna använder mänsklig avföring istället för kemisk gödning i odlingen, rapporterar Reuters. Nordkorea har länge lidit av livsmedelsbrist och var beroende av transporter av kemiska gödselmedel från söder, tills transporterna avbröts när Pyongyang ökade sin vapenproduktion 2007.
Även trasiga kläder hittades i ballongerna, vilket pekar på det ansträngda ekonomiska läget i landet.

I början av veckan ökade intensiteten ytterligare när Pyongyang släppte 350 ballonger på 24 timmar, enligt CNN. Det är en klar ökning från de cirka 1 500 som tidigare skickats under loppet av en månad. Mellan tisdag och onsdag landade omkring 100 ballonger på sydkoreansk mark, mestadels i huvudstaden, rapporterar The Guardian med hänvisning till landets militär.
Nordkorea menar att det är en hämnd för ballonger som Sydkorea skickat över gränsen med mat, medicin, pengar och flygblad som kritiserar Kim Jong Uns styre, skriver Reuters. Som svar har Sydkorea i sin tur satt upp stora högtalare som spelar upp nyheter och musik.

STRÅLKASTARE

Det är därför Nordkorea skickar bajsballonger till Sydkorea


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen