Insändare: Är vårdkrisen en del av ”svenska modellen”?

Insandare Ar vardkrisen en del av svenska modellen scaledimage.php?type=preview&uuid=525e25d6 311f 5096 b584

Riksdagen debatterade nyligen sjukvårdskrisen. Alla parter inser att det är verkligt. De nämner en mängd olika orsaker till krisen, men den viktigaste påstås vara den förbannade inflationen.

Även när Riksbanken kämpade med negativa räntor för att få upp inflationen till tvåprocentsmålet. Men faktum är att svensk sjukvård har varit underfinansierad i flera decennier. Sverige rankas bland de sämsta i Europa när det gäller vårdplatser per 100 000 invånare. Samtidigt ökar trångboddheten och patienterna måste ligga i korridorer. Väntetiderna för akutmottagningar är orimligt långa. Länge har vårdpersonal pekat på bristerna utan gensvar från politiken.

Därför råder det akut brist på personal idag. 13 000 utbildade sjuksköterskor har sagt upp sig på grund av stressiga arbetsförhållanden. Sjukfrånvaron är också högre än inom andra yrkesområden. Företagen hålls flytande tack vare kostnadskrävande uthyrningspersonal.

Unga människor visar väldigt lite intresse för sjuksköterskeutbildning. Vårdaryrkenas status måste höjas och det görs genom högre löner och bättre arbetsvillkor. När sådana krav ställs brukar ansvariga politiker hänvisa till den “svenska modellen” och den “regionala och kommunala självstyrelsen”. På så sätt hoppas man kunna flytta fokus och bli av med problemet.

Den nuvarande vårdkonflikten handlar om vilken vård vi ska ha i framtiden. Den “svenska modellen” fungerar om det finns något att förhandla om. Det är upp till regeringen att tillhandahålla nödvändiga resurser. Riksdagspolitikerna har samma ansvar när det gäller att ge kommuner och regioner nödvändiga medel för att utbilda personal och behålla den personal som hittills stått emot.

Jag skulle vilja avsluta med ett citat från Vårdförbundet: “Superhjältar.” Så kallades våra medlemmar under pandemin. Då utlovades bättre arbetsmiljö, högre lön och rimliga villkor för att få personalen att stanna.”

Hans Skagerlind


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen