Insändare: Att resa är att leva – också för personer med diabetes

Insandare Att resa ar att leva – ocksa for personer scaledimage.php?type=preview&uuid=79c86f46 fdb0 531a 88ad

För många är sommaren förknippad med semester och resor. Det gäller även de drygt 20 000 personer som lever med diabetes i Värmlands län. Alla med diabetes, som vill, ska våga resa – med planering och sunt förnuft går det perfekt.

Diabetes är en kronisk sjukdom som kräver omfattande och avancerad egenvård varje dag, året runt. Huvudinriktningen är att hålla blodsockret så jämnt som möjligt, vilket för personer med typ 1-diabetes, men även vissa personer med typ 2-diabetes, uppnås genom att förse kroppen med insulin. Blodsockret påverkas av många faktorer som kost och dryck, värme, fysisk aktivitet, akut sjukdom, infektioner med feber, stress, annan medicin mm.

Många av dessa faktorer är inte alltid lätta att kontrollera när man reser, när vardagliga vanor ofta överges och livet blir mer oregelbundet. Därför är det kanske inte så konstigt att det bland de närmare 3 800 som svarat på en ny medlemsundersökning från Diabetesförbundet är många som uppger att de någon gång avstått från reseaktiviteter.

Det handlar till exempel om reseverksamhet utanför EU. Tolv procent av personer med typ 1-diabetes har avstått från dessa resmål, medan samma andel är fyra procent bland personer med typ 2-diabetes. Dessutom finns det en tydlig könsskillnad. Bland kvinnor i den förstnämnda gruppen har fjorton procent avstått från att resa utanför EU, medan andelen bland män med typ 1-diabetes är åtta procent.

I Värmlands län svarade var sjätte i undersökningen att de någon gång slutat resa till följd av diabetes. Många med en kronisk sjukdom som diabetes mår bäst med regelbundenhet och rutiner, men jag vill gärna slå ett slag för att fler ska våga ge sig ut i världen trots sin diabetes.

För personer med diabetes kan att övervinna några av de hinder som sjukdomen för med sig bidra till en ökad livskvalitet. Flera beskriver att krävande resor har gjort dem mer självsäkra och stärkt tron ​​på den egna förmågan.

Det handlar inte om att vara dumdristig utan kort och gott om att ha bättre planering än vad gemene man kanske behöver inför resan. Många personer med diabetes reser utomlands varje år och mår bra.

Att resa är att leva skrev HC Andersen – jag håller med.

Trevlig resa!

Annika Persson

Ordförande Värmlands läns diabetesförbund


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen