Insändare: En lärare på 29 elever, är det rimligt?



image.php?type=preview&uuid=a0fca71e 81ee 5d4b 8424

Fråga till Lina Larhult, ordförande i barn- och ungdomsnämnden och till Linda Larsson, kommunstyrelsens ordförande.

Jag är glad att det är Socialdemokraterna som styr Karlstad och jag förstår att budgeten är stram. Men när det kommer till budgeten för barnen och skolan så undrar jag om man inte just nu skapar en situation som hela samhället får betala för i framtiden. Detta i form av extra studier, sjukskrivning, vårdkostnader och kriminalvård. Min fråga till barn- och ungdomsnämndens ordförande Lina Larhult och till kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson är om ni tycker det är rimligt att ha en klass med 29 elever för en lärare, men utan extra resurser? Tänk dig att du själv sitter i ett klassrum under hela din arbetstid, måndag till fredag, 08:00-17:00 tillsammans med 28 andra kollegor och med varierande ljudnivå och utmaningar. Och om du har en fråga under de 40 minuterna av ditt arbetspass är det bara att hoppas att de andra 28 inte har det. För orealistiskt sett kan din chef lyckas hjälpa alla 29 anställda på den tid som är kvar efter att han har förklarat arbetsuppgiften för dig. Man får helt enkelt hoppas att man är en av dem som har lätt att förstå snabbt – men ibland förstår man ändå inte. Och oavsett hur bra chefen är så räcker han inte till eftersom ni är för många för att en person ska kunna hänga med. Vilka förutsättningar får du då för att nå dina mål?

Tyvärr ser jag idag ingenstans att möjligheterna och resurserna finns för att skolan ska kunna göra det bästa för varje elev. Å andra sidan finns det fantastiska lärare, personal och en hel mängd underbara barn, varav flera behöver anpassningar för att utvecklas till sitt bästa jag. Något som alla barn har rätt till. Men de här människorna orkar inte hur länge som helst, varken stora eller små. Och då kommer det att kosta.

Förälder i Skåre

***

DIREKT SVAR: Vi har en tuff ekonomisk situation

För Socialdemokraterna är det viktigt att alla barn får förutsättningar att klara skolan och få det stöd de behöver. Vi har precis som du säger en tuff ekonomisk situation inom barn- och ungdomsnämndens verksamhet till följd av flera faktorer som minskat barn- och elevantal, inflation, ökade hyreskostnader och minskade statsbidrag.

Inför höstterminen har hela skolorganisationen anpassats till rådande ekonomiska förutsättningar. Det är sedan rektor som organiserar klasser och stödresurser för att skapa bästa möjliga organisation på just sin skola. Vi är medvetna om att vissa skolor har större klasser, men också att det går att organisera på olika sätt för bra undervisning även i dessa. Vi vet också att elever och lärare alltid finns i ett större sammanhang än den egna klassen och har tillgång till olika former av stöd som elevassistenter, speciallärare och specialpedagoger.

Vi förstår att föräldrar är oroliga över de förändringar som genomförts, men vi vet att lärare och övrig personal gör sitt bästa varje dag med de resurser de har och att förändringarna skiljer sig mellan skolområdena.

Vi i nämnden får månadsvis rapporter om hur läget ser ut på våra förskolor och skolor. Det är viktig information för att förvaltningen ska kunna ge stöd och för att vi politiker ska ha ett bra underlag för våra beslut.

Lina Larhult (S)

ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Linda Larsson (S)

ordförande i kommunstyrelsen


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa