Vid förra årsskiftet hade vi 10 551 700 personer folkbokförda i Sverige. Sveriges befolkning ökade med 0,3 procent 2023, vilket är den lägsta ökningen sedan år 2000.
Vid regeringens uttalande vid riksdagsöppningen var statsministern stolt över att regeringen lyckats få ner invandringen till “mer hållbara nivåer” och att “mer fokus nu läggs på att hantera integrationen”. Att lyckas med integrationen är acceptabelt, men att en minskning av invandringen ska vara en förutsättning för detta är beklagligt.
Nyligen gjorde regeringen en stor sak om att utvandringen är större än invandringen för första gången och ansvarig minister Maria Malmer Stenergard (M) belönades med en befordran till utrikesminister.
Enligt uppgifter vill regeringen höja ersättningen för återvandring från 10 000 kronor till 350 000 kronor per person. Det är en tydlig signal om att regeringen anser att det är viktigare att minska antalet invandrare än att satsa på en fungerande integration.
Samtidigt är födelsetalen i Sverige den lägsta på 20 år, enligt SCB. Mellan januari och september i år föddes 1,5 barn per kvinna. År 2010 födde varje kvinna minst två barn i genomsnitt (SCB).
Man kan ha en förståelse för att barnafödandet faller. Vi nås dagligen av rapporter om vilka effekter klimatförändringarna har och kommer att få. En stigande temperatur orsakar klimatförändringar med allvarliga konsekvenser för oss människor och för allt levande på vår jord med risk för extremväder och andra effekter. Detta påverkar var vi kommer att kunna bo och resa, hur vår tillgång till energi, vatten, mat och jordbruk säkerställs etc. Vilket land kommer våra barn att bo i?
Vilka effekter får en befolkningsminskning med lägre invandring och födelsetal på samhället?
• Antalet personer i arbetsför ålder minskar.
• Färre arbetstagare måste försörja en ökande andel pensionärer.
• Fler äldre ökar behovet av god äldreomsorg och sjukvård.
• Landsbygden tenderar att aidag nyheterolkas och färre människor kommer att bruka den mark som behövs för vår matförsörjning.
Kan vi vända en befarad befolkningsminskning? Sannolikt kommer vi inte att öka antalet barn på kort sikt, men å andra sidan kan vi genom politiska beslut åstadkomma en generös invandringspolitik. Istället för att ha en strikt invandringspolitik måste vi satsa på att utöka och förbättra integrationen av nysvenskarna. Detta är den enda möjligheten för oss att fortsätta ha en god levnadsstandard.
Lars-Arne Sjöberg
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.