Jag flyttade till Arvika nyligen på grund av enklare arbetsväg till Norge, och hade egentligen inga förväntningar alls.
Ska ut på en cykeltur, solen skiner och jag tar mig längs sjön förbi gamla hus och folk som sitter på bänkarna och barn som leker och njuter av parkmiljön. Jag blir glad, en så fin stad, tror jag.
Sedan kommer jag till torget, byns hjärta, som är omgivet av parkbänkar. Och bredvid glasskiosken står en stor naken man med en erigerad penis. Folk sitter och äter glass, barn leker på statyn och jag börjar må illa. Hur är det möjligt att de valde att placera en så symboliskt osmaklig staty på torget? Vem bestämde att en erigerad penis skulle vara blickfånget för besökare på torget i Arvika?
Jag reagerar som vuxen, men ska barn verkligen tvingas se en naken man med stånd när de äter glass på torget? Varför välja denna obehagliga staty när det måste ha funnits så många andra, mer stilfulla alternativ att placera på torget som en symbol för Arvika? Och då har jag inte ens nämnt associationer till grooming.
Hur tänker du? Många frågor på samma gång, kors och tvärs. När jag cyklar hem med ett solkyst sinne tänker jag att Arvika inte är en stad för mig. Jag vill inte se en naken man och hans penis varje gång jag är ute på stan.
Rebecca
Svara omedelbart
Vad kul att du har flyttat till Arvika och upptäcker vår vackra stad och landsbygd. Vi är ledsna att höra att du inte fick en bra upplevelse av vårt vackra och levande torg, men vi hoppas kunna dela med oss av kunskap om platsen och perspektiv på konst som kan göra upplevelsen bättre nästa gång.
Torget i Arvika är en central plats där många passerar och rör sig och är en plats som är till för alla i olika sammanhang och situationer. Arvika kommun arbetar aktivt för att stärka den offentliga konsten och utformningen av gemensamma miljöer. Vi har nyligen tagit fram riktlinjer för den designade livsmiljön, där utformningen av torg, parker och andra offentliga platser är viktigt för att alla ska kunna ta del av vår stad utifrån sina unika förutsättningar. Konst gör offentliga miljöer mer inkluderande och trygga att vistas i.
Fågelmannen av konstnären Liss Eriksson invigdes på torget i juni 1971. Konstnären fick uppdraget av Arvika stad att dekorera torget i Arvika redan 1959. Liss Eriksson har själv beskrivit Fågelmannen och dess plats med socklar och vatten speglar som ingår i verket som representation.
Idén bygger på myten om Ikaros och handlar om längtan efter flykt, längtan efter befrielse, att besegra den jordiska tyngden. Fågelmannen lägger sig för att vara nära människorna och nå ut till dem och vara med i det liv och rörelse som händer runt torget. Fågelmannen har rört upp känslor och skapat debatt genom åren. För många Arvikabor har Fågelmannen blivit en del av staden och torget som är uppskattat och hör till.
Konst kan beröra på många sätt och upplevas och uppfattas olika beroende på vilken betraktare eller mottagare budskapet landar på.
Ida Svensson
Chef för samhällsutveckling, Arvika kommun
Erika Lindsten
Kultur- och fritidschef, Arvika kommun
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.