Redan i ett tidigt skede när jag hörde talas om semaglutid (GLP1), till exempel preparatet Ozempic, var min första tanke “vilken anorektikers dröm – att aldrig vara hungrig”. Jag såg framför mig ännu en svart marknad som snart skulle blomstra dels över internet, men också via mindre seriösa läkare.
Jag har med stort intresse följt Uppdrag Gransknings rapport om Ozempic och liknande preparat där doktor Stephan Axer på Fryksändakliniken i Torsby figurerar bl.a. Inte särskilt smickrande.
Stephan Axer är även verksam som överläkare på Torsby sjukhus.
Något jag direkt skulle vilja ha svar på från Stephan Axer är följande: Förutom att man under ett videosamtal skriver ut ett av dessa preparat till en person med ett BMI runt 20 (vilket borde vara tydligt för dig på bilden ), hävdar du i programmet att dessa preparat är nästan livsnödvändiga för att ordinera “off label” (vilket innebär att det bryter mot förmånsreglerna) efter en viktminskningsoperation.
Citat (Stephan Axer i programmet Uppdrag Granskning): ”Om det till exempel är en patient som genomgått viktreducerande operation kan dessa patienter ha så kallade hypoglykemier som kan vara av så allvarlig karaktär att patienten till och med får diagnosen med epilepsi eftersom de kommer in på sjukhuset medvetslösa. Då finns det ingen anledning för en patient att betala för behandlingen själv.
Förutom att ordinationen enligt vad vi kan se i Uppdrag Granskning sker på mycket lösa bolin, milt uttryckt, ifrågasätter jag resonemanget att detta preparat kan ha någon effekt på hypoglykemi (lågt blodsocker).
Rimligen är det precis tvärtom – och helt livsfarligt!
Semaglutid har effekten att minska hungerkänslorna och minskar även blodsockret genom att stimulera insulinfrisättningen. Det gör att blodsockret sjunker – totalt kontraindicerat vid hypoglykemi enligt mig. Det är välkänt att hypoglykemi (blodsockerfall) uppstår efter överviktskirurgi, men det rekommenderas att det åtgärdas i första hand med proteinrika livsmedel och i andra hand tillförsel av kolhydrater.
Kanske är det till och med så att Ozempic och liknande preparat skrivs ut/skrivs ut för att “förstärka och fortsätta en patients viktminskningsresa”?
Tålmodig – nej tack
***
DIREKT SVAR: Dessa läkemedel kan spela en viktig roll
Tack för ditt bidrag och de viktiga frågor du tar upp. Jag uppskattar att vi kan ha en öppen diskussion om detta ämne. Jag skulle vilja förtydliga några punkter angående användningen av GLP1-läkemedel, såsom Semaglutid, vid behandling av patienter som genomgått en viktminskningsoperation och lider av postprandial hyperinsulinemisk hypoglykemi (PHH).
PHH är en välkänd komplikation efter gastric bypass-operation, där patienter kan uppleva kraftiga blodsockerfall efter måltid. Det har också nyligen noterats att PHH även kan uppstå efter sleeve operationer i enskilda fall. Semaglutid har visat sig vara effektivt i dessa situationer, och en teori bakom detta är att läkemedlet binder till GLP-1-receptorn och skapar en jämnare nivå av GLP-1 i kroppen, troligen också baserat på den betydligt längre halv- liv jämfört med kroppens eget mättnadshormon GLP1. Detta blockerar de skarpa topparna i kroppens egen GLP-1-produktion efter måltider, vilket i sin tur förhindrar de snabba och stora insulinutsöndringar som leder till hypoglykemi. På så sätt kan Semaglutid stabilisera insulinnivåerna och minska blodsockerfluktuationer, vilket är nödvändigt för att förhindra allvarliga blodsockerfall.
Det är också viktigt att påpeka att alla mekanismer bakom GLP-1-funktionen i samband med PHH ännu inte är helt analyserade och förstådda. Men om du gör en sökning runt om i världen ser du att GLP-1 används mot PHH över hela landet, inte minst på universitetssjukhusen.
Tack igen för dina frågor, och jag hoppas att detta förtydligande hjälper till att klargöra varför dessa läkemedel kan spela en viktig roll i behandlingen av postprandial hypoglykemi.
Stephan Axer
Fryksenda Kliniken
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.