Jag läste i idag nyheter att fler psykologer ska anställas på vårdcentraler i Värmland och det är säkert bra. Det är dock viktigt att organisationerna ser över vad psykologer och kuratorer ska arbeta med.
Som det är nu, åtminstone på vissa vårdcentraler, verkar psykologer och kuratorer arbeta liknande, vilket är anmärkningsvärt både med tanke på deras respektive utbildningar och löneskillnader. Den som behöver samtalshjälp behöver veta om det är en psykolog eller en kurator de ska söka. Likaså behöver andra personalkategorier på vårdcentralen veta vilken yrkesgrupp de ska hänvisa patienten till.
Jag vill att en ansvarig chef svarar på detta och om det inte finns tydliga arbetsbeskrivningar för att detta ska rättas till.
Ordning och ordning
***
SVAR DIREKT: Samtal förs på olika sätt beroende på yrke
Primärvården i Värmland har en viktig roll för att möta den ökande psykiska ohälsan i samhället och bland värmlänningarna. I detta arbete behövs bland annat både kuratorer och psykologer. Psykologer och kuratorer har olika utbildningar, perspektiv och kompetenser. På ytan kan det se ut som att de gör “samma sak” när de arbetar med samtalet som verktyg, men samtalen förs på olika sätt beroende på yrke.
Precis som insändarskribenten uttrycker är det viktigt att organisationerna ser över vad psykologer och kuratorer ska arbeta med och det pågår ett arbete med att klargöra detta. Det kompliceras dock av att inte båda professionerna är representerade på alla vårdcentraler då många vårdcentraler fortfarande saknar psykologisk kompetens. Samtidigt är det stor variation mellan utbildningen av olika kuratorer vilket gör att varje enskild vårdcentral behöver se över hur personalens kompetens används på bästa sätt. Med fler psykologer i primärvården blir det allt viktigare att tydliggöra vad de olika kompetenserna ska användas till.
En skillnad i arbetsuppgifter är ofta att psykologer utifrån sin djupare kompetens inom psykologi kan ta sig an mer komplexa fall och bedömningar med större behov av differentialdiagnos (för att se vad den psykiska ohälsan beror på). Fördelen med att ha båda professionerna representerade är att värmlänningarna ska kunna få bättre vård och det viktigaste är att de som lider av psykisk ohälsa söker hjälp. Det är då vårdcentralens ansvar att se till att de möter den profession som bedöms bäst kunna hjälpa dem, vilket ibland kan innebära en kurator och ibland en psykolog.
Nina Blomgren
tf. områdeschef för allmänmedicin