Man räknar med att ungefär var fjärde svensk över 45 år och var tredje över 65 år har artros, men även yngre personer kan drabbas.
I den äldre åldersgruppen är sjukdomen den vanligaste orsaken till fysisk funktionsnedsättning. Grundbehandlingen för artros är artrosskola, antingen på plats i primärvården eller digitalt. Men även om många patienter ordineras att genomgå artrosskola visar forskning att behandlingen är betydligt underutnyttjad. Som mest erbjuds det till en av tre personer.
Idag är Artritskolan utformad på ungefär samma sätt som när den startades för 30 år sedan. Ny forskning tyder på att det skulle behöva anpassas mer till individen. En mer individuellt anpassad artrosskola skulle sannolikt öka deltagandet, men framför allt är det viktigt att fler patienter får information om att det överhuvudtaget finns en artrosskola. Faktum är att artrosskolan är den grundläggande behandlingen i de riktlinjer som Socialstyrelsen tagit fram. I dessa riktlinjer finns en behandlingspyramid där grundbehandlingen är patientutbildning, fysisk träning övervakad av sjukgymnast och vid behov viktnedgång. Räcker inte detta är nästa steg vidare behandling med till exempel läkemedel och olika hjälpmedel. Och slutligen; om grundbehandling och tilläggsbehandling inte hjälper, vid svåra och långvariga besvär, kan även operation övervägas.
Förra året presenterade Socialstyrelsen en nationell utvärdering av vården vid artros. Den visade bland annat att få patienter erbjuds handled träning hos sjukgymnast vid minst tio tillfällen. Utvärderingen visade också att många personer med misstänkt artros eller ledvärk kommer till en sjukgymnast, men ändå även till en läkare för att få en diagnos. Processerna för diagnos och utredning skulle kunna optimeras genom att fler går direkt till sjukgymnast.
Enligt utvärderingen använder personer med artros smärtstillande i stor utsträckning och många kommer till ortopeden för beslut om ledplastik innan de fått grundbehandling.
Med hjälp av grundbehandlingen kan patienten uppleva mindre smärta, återfå rörlighet eller skjuta upp ledplastik. Men personer med artros behöver ofta hjälp med träning över tid. Det räcker oftast inte med en broschyr om mat, träning och goda levnadsvanor utan det krävs bra verktyg. Artritskolan tillhandahåller dessa verktyg. Och en uppdaterad artrosskola kan förhoppningsvis ge ännu bättre resultat i framtiden.
Värmlands reumatikerdistrikt
Ordförande Inga-Lill Röhr
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.