Isobel Hadley-Kamptz: EU bygger murar och i Grekland kastas bakbundna flyktingar i havet

ff6c067a a5ba 4524 b4dd 47d7c5f2810bff6c067a a5ba 4524 b4dd 47d7c5f2810b

Berättelserna är chockerande. En man berättar hur han fick sina händer bundna bakom ryggen innan han kastades i havet. En annan om hur han såg två andra män sjunka ner i djupet medan han misshandlades av polis. Då kastades även han överbord. Han lyckades ta sig iland men de andra två drunknade.

BBC har undersökt hanteringen av flyktingar som försökte ta sig över Medelhavet till Grekland. Reportrarna noterar att under en treårsperiod verkar den grekiska kustbevakningen ha orsakat minst 40 dödsfall, inklusive nio personer som medvetet kastades i havet.

När Jimmie Åkesson i EU-valet förklarade att hans Europa bygger murar var det ingen skillnad på vad EU redan gör

De visar en film för en före detta högt uppsatt kustbevakningstjänsteman om hur tolv personer lastas på en liten jolle och lämnas ute i havet. Under själva intervjun vägrar tjänstemannen att säga något om bilderna och förnekar att Kustbevakningens anställda någonsin beordras att göra något olagligt. Men under en paus i samtalet pratar han med någon annan, omedveten om att han fortfarande har mikrofon på sig. På grekiska säger han sedan att han hoppas att han inte har sagt för mycket, och att det hela måste vara ett brott mot internationell rätt.
Det senare verkar uppenbart. Att binda ihop någons händer bakom ryggen med buntband och kasta dem i havet är också rimligtvis mordförsök och i de fall personerna drunknar blir det mord. Så har EU:s flyktingpolitik kommit fram till detta?
Tio år sedan det gjorde nyheter runt om i världen när människor dog i Medelhavet. Vi minns alla bilderna på den lille drunknade Alan Kurdi, som väckte miljontals människors vilja att hjälpa flyktingarna från det krigshärjade Syrien. Men politikerna valde snart en annan väg, av rädsla för den invandringsfientliga opinionen. När Jimmie Åkesson i EU-valet deklarerade att hans Europa bygger murar var det inte annorlunda än vad EU redan gör.
Den grekiska kustbevakningen försöker bara i verkligheten genomföra det som EU:s politik kräver.
Läs mer:
Ledare: Världen är unikt osäker – då vill EU ta bort möjligheten till säker kommunikation
Isobel Hadley-Kamptz: Värt att påminna om vilken typ av land vi förhandlade med


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen