Israel fortsätter att avancera i norra och västra Gaza.

7a80b4fc a496 4eca 8cf5 bbea4b0efd5e


Under söndagen fortsatte israeliska stridsvagnar att rycka fram till gränsen mot flyktinglägret al-Mawasi, norr om Rafah, skriver Reuters. Manövern ägde rum under intensiva eldstrider mellan Hamas och israeliska styrkor, och kommer efter rapporter de senaste dagarna om israeliska trupper som trängt allt djupare in i de norra och västra delarna av Rafah.

25 människor dödades i fredags i en explosion nära Röda Korsets bas i al-Mawasi. Israel har hittills inte tagit på sig ansvaret för attacken, men säger att saken utreds.

Från israel det hävdas att framryckningen mot al-Mawasi sker i syfte att fortsätta arbetet med “underrättelsebaserade, riktade operationer” i området. Från Hamas sida uppges att den pågående israeliska framryckningen möttes av attacker med både vapen och sprängladdningar samtidigt som boende i området vittnar om att de israeliska stridsvagnarna förstörde ett stort antal byggnader på väg.
Även i området kring Gaza City fortsätter den israeliska militären sin verksamhet. I en israelisk flygattack mot en skola i förorten Sabra utanför Gaza City dödades åtta palestinier på söndagen. Skolan hade använts av United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, Unrwa, för att distribuera nödförnödenheter till fördrivna familjer, berättade vittnen för Reuters.
Enligt Mohammed Tafesh, som bevittnade händelsen, stod många flyktingar som sökte skydd från de pågående striderna i centrum när attacken skedde, skriver Väktaren.
– Några hade kommit dit för att hämta vatten medan andra hämtade matkuponger när vi plötsligt hörde ljudet av något som ramlade och rusade ut, säger han.
Händelsen har ännu inte kommenterats av varken UNRWA eller den israeliska militären.
Ytterligare två personer dödades också i en attack i flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza.

Under söndagen Israels försvarsminister Yoav Gallant började också sin resa till Washington inför ett antal möten med bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken och landets försvarsminister Lloyd Austin under den kommande veckan.

Israels försvarsminister Yoav Gallant är på väg till USA för möten med bland annat den amerikanske utrikesministern Antony Blinken och försvarsministern Lloyd Austin.

Foto: AP/TT

USA-resan är den andra i ordningen för Gallant efter Hamas-attacken mot Israel den 7 oktober förra året och äger rum i det allt mer spända klimat som den senaste tiden har rådt mellan USA och Israel. Huvudsyftet med Yoav Gallants besök tros också vara att få USA att skicka den sändning av tunga vapen som Israel hävdar att USA:s president Joe Biden medvetet stoppat.
Den nuvarande leveransen kommer att innehålla 3 500 ostyrda bomber, det vill säga bomber som faller fritt till marken.
På söndagen gick även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu attackerade återigen Biden-administrationen, när han i ett tal till sitt kabinett anklagade USA för att ha pausat flera vapenleveranser, skriver Väktaren.
I talet sa Netanyahu också att minskningen av leveranserna började för fyra månader sedan, utan att specificera vilka vapen han menade.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen