Israel leder medier genom spökstaden Rafah

Israelisk soldat bland f rst relsen i s dra Gaza


Sedan Gazakriget bröt ut efter terroristattacken den 7 oktober av Hamas har Israel hindrat internationella journalister från att ta sig in i Gaza på egen hand.

När Israel inledde sin offensiv i Rafah i maj, trots att 1,4 miljoner palestinier uppskattades befinna sig där vid den tiden på flykt från bombardement i resten av Gazaremsan, fanns ingen extern media där för att bevittna eller granska krigföringen.

Stor förstörelse

Nu, två månader senare, släpps en handfull internationella reportrar in för att köras runt i staden i militärfordon i sällskap med Israels militär. Det är i stort sett öde, väldigt få civila finns kvar, rapporterar AP:s utsändare. Från vägarna går det att se rakt in i sovrummen och köken i de sprängda flerbostadshusen.

Journalisternas artiklar har lästs och godkänts av militären före publicering.

Enligt FN finns cirka 50 000 människor i Rafah som före kriget hade cirka 275 000 invånare. De flesta av dem har fördrivits till ett område som Israel har förklarat som en “humanitär zon”. Där bor de i eländiga tältläger längs stranden, med minimal tillgång till rent vatten, mat, toaletter och vård, skriver AP.

Israels militär tog oss inte hit för att bevittna förstörelsen, utan för att berätta varför offensiven genomfördes och för att säga vad de har upptäckt och åstadkommit, skriver CNN:s reporter om turnén.

Visar en tunnel

Offensiven i Rafah har resulterat i ett stort antal offer – bland dem många kvinnor och barn som dödats i luftangrepp och markoperationer.

Israels militär säger att det var nödvändigt att slå till med sådan intensitet mot gränsstaden eftersom Hamas hade förvandlat civila områden till fällor.

Presstalespersonen som följer med journalisterna, Daniel Hagari, visar en entré som leder till en tunnel under jord.

Hamas byggde allt i ett civilt område, bland hus, bland moskéer, bland befolkningen, för att skapa sitt ekosystem av terror, säger han.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen