Vad innebär avtalet?
– Avtalet verkar, enligt detaljer som har läckt ut ur förhandlingarna, vara ganska likt avtalet om eldupphör efter Libanonkriget 2006. Det innebär att terroriststämplade Hizbollah, en shiamuslimsk milis baserad i Libanon, kommer att dra sig tillbaka norr om floden Litani i Libanon.
– Söder om samma flod, närmast gränsen till Israel, ska en buffertzon bevakas av det libanesiska försvaret och internationella styrkor. Under en period av 60 dagar måste Israel dra sig tillbaka från södra Libanon, medan fördrivna libaneser måste kunna flytta hem igen.
Vad finns det för oro?
– Israel kräver rätten att attackera om Hizbollah bryter mot avtalet. Detta innebär svårigheter när människor försöker återvända hem – vem ska avgöra om de är vanliga människor, eller Hizbollah-anhängare? Och vem får i uppdrag att kontrollera detta?
– På den israeliska sidan finns också en oro för att Hizbollah kommer att fortsätta bygga upp sin militära förmåga om den inte helt elimineras. Även om de israeliska försvarsstyrkorna, IDF, säger att de har slagit ut ungefär 80 procent av Hizbollahs militära installationer, genomförde gruppen sin största attack hittills mot centrala Israel och Tel Aviv i helgen.
– Båda sidor vill också kombinera en vapenvila med en “seger”. Vid det här laget är det svårt att se att någon har vunnit någonting alls, men det kommer förmodligen att vara lättare för Hizbollah att få det att se ut som en framgång än för Israel. Hundratusentals israeler har levt evakuerade från sina hem i norr sedan oktober förra året. Borgmästare i dessa städer är inte ett dugg nöjda med det potentiella avtalet, varnade de på tisdagen.
Varför kommer detta avtal nu?
– Det verkar som att USA har satt enorm press på den israeliska regeringen för att få dem att acceptera ett avtal. Källor till israeliska och amerikanska medier talar om hot om att vapenleveranser uteblir och att USA inte lägger in sitt veto mot FN:s säkerhetsråd. Även om vi fortfarande inte vet om det faktiskt blir vapenvila. Det har varit nära tidigare, i Gaza upprepade gånger, för att sedan falla i sista stund.
När tillkännages vapenvilan?
– Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat sitt säkerhetskabinett till överläggningar i eftermiddag. Mötet beräknas vara avslutat runt 20.00 svensk tid.
Hur går förhandlingarna om vapenvila i Gaza?
– De är obefintliga just nu, åtminstone på tjänstemannanivå. USA hoppas att en vapenvila i Libanon kan bana väg för detsamma i Gaza, där kriget har rasat i över ett år och där ett hundratal israeliska gisslan fortfarande hålls av Hamas. Hur det blir återstår att se.