Janogy: ”Skönt att känna att man inte är rädd längre”

34ed11bb 8e95 498c a370 203f08446e50


Sommaren 2020 tog Madelen Janogy beslutet att lämna Wolfsburg. Sömnproblem och psykisk ohälsa gjorde att hon bröt kontraktet med den tyska klubben efter bara några månader.
– Många pratade om ett misslyckande, men för mig var det absolut inget misslyckande. Hade jag inte tagit det beslutet så hade jag inte varit här i dag, säger Janogy när hon blickar ut över träningsanläggningen på Hisingen där damlandslaget är samlat till EM-kvalet mot Frankrike och England.

Hösten 2020 hon spelade i den tidigare klubben Piteå, men sedan blev det Hammarby i tre säsonger. Efter fjolårets SM-guld och cupguld skrev hon på för italienska Fiorentina i vintras.
– Det känns som att jag kommit in bra fotbollsmässigt. Vi slutade trea, tog oss till Champions League och tog oss till en cupfinal. Personligen känns det också bra och det viktigaste är att jag trivs med min vardag. Det gör jag verkligen och då känns det som att fotbollen har kommit ganska naturligt.

Anfallaren Madelen Janogy startade både borta och hemma mot Irland i EM-kvalet under förra samlingen.  Nu väntar Frankrike (borta) och England (hemma) i de två avslutande kvalmatcherna.  Arkivbild.

Hur är livet utanför fotbollen i Florens?
– Bra. Det känns som att jag kan koppla bort fotbollen på ett helt annat sätt nu än vad jag har kunnat tidigare. Jag är fotbollsspelare, men jag är också “Madde”. Jag kan verkligen njuta av min vardag – gå ut på en kopp kaffe, umgås med vänner, vädret, kulturen, god mat.
28-åringen känner en känsla av stolthet att hon klarade en ny flytt utomlands med tanke på hur hon mådde i Tyskland.
– Det är det jag tar med mig mest. Att jag kom tillbaka och vågade ta steget igen – och att det gick bra. Det är ett kvitto på att jag har gjort jobbet personligen. Det är skönt att känna att man inte är rädd längre.

Hon är på en helt annan plats personligen nu.
– Jag har alltid varit bra på att våga vara modig, men kanske ännu mer nu. Nu känner jag mig verkligen inte rädd för någonting. Jag har slutat jobba och är väldigt trygg i mig själv. Det är nog den största skillnaden, säger Janogy.
Var kommer det modet ifrån?
– Det känns som att det är något jag är född med. Jag har alltid varit modig, inte så rädd för att misslyckas.

Fakta.Madeleine Janogy

Född: 12 november 1995 (25 år), i Falköping.

Placera: Angripare.

Seniorklubbar: Falköpings KIK (2010–2014), Mallbacken (2014–2016), Piteå (2016–2019), Wolfsburg (2020), Piteå (2020), Hammarby (2021–2023), Fiorentina (2024–).

A landskamper/mål: 47/10.

Meriter: VM-brons 2019 och 2023, OS-silver 2021, SM-guld med Piteå 2018, SM-guld 2023 och cupguld 2023 med Hammarby.

Fakta.Så slutar EM-kvalet

Ettan och tvåan går direkt till EM i Schweiz 2025. Trean och fyran tvingas spela slutspel i höst. För att ta sig till EM via slutspel krävs seger i två dubbelmatcher.

Ställningen i Sveriges grupp efter fyra av sex omgångar:
1) Frankrike, 9 poäng (+2 i målskillnad), 2) Sverige, 7 poäng (+3), 3) England, 7 poäng (+2), 4) Irland, 0 poäng (–7).

Återstående matcher:
12 juli: Frankrike-Sverige (kl. 21.20, Dijon), England-Irland (21.00).
16 juli: Sverige–England (19.00, Gamla Ullevi, Göteborg), Irland–Frankrike (19.00).

Läs mer:
Hotet mot damlandslaget: Stars kan bli avstängda
Elin Rubensson: “Kroppen var som en maskin då”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen