Jessica Ritzén: Jag har slarvat bort min själ

62945470 3178 46c1 8df9 63b0e9acfae662945470 3178 46c1 8df9 63b0e9acfae6

Jag verkar ha förlorat min själ.
När hade du det senast?
Jag minns inte, det var så länge sedan. Kanske innan pandemin var det ganska själsdödande. Vi pratar 10-tal i alla fall.
Du har inte gett bort det?
Nej, jag tror inte det. Det kunde ha hamnat i återvinning eller möjligen hos Myrorna. Bilnyckeln hamnade där en gång.
Hur ser det ut?
Bra fråga. Jag har aldrig brytt mig om att spegla min själ. Jag ser det nog som en ensam varelse, en ensam själ du har hört talas om. Å andra sidan är två själar samma tanke som tvillingsjälar, och därmed allmän tanke. Själar kan trivas i gäng, kriminella där de stjäl från varandra, även om de kunde nöja sig med att bara vara besjälade.

En förlorad själ är inget man stjäl. Jag brukar också låsa den och skulle aldrig lämna den i bilen med andra värdesaker. Skumlar, det kanske suger, men jag har ingen försäkring som kan ersätta den med något likvärdigt.
Du har inte bara slösat bort din själ?
Jag vet inte, jag är så desorienterad att jag först nu upptäckte att den är borta. Möjligen kunde den ha undkommit. Gräset är alltid grönare intill, och min granne har en hel gård full av tomtar, buddhor och andlig pingis som pingisar och låtsas.
Du hade inte bråkat innan det försvann?
Ska jag vara ärlig pratar vi inte så mycket längre, då slipper man också bråk. Men jag tror att vi i princip vet var vi står. Det är svårt för en själ att komma in i en ny kropp. Att bli en själsfrände är livets arbete, för vissa längre än så.
Och du är inte död?
Nej, jag måste fortfarande deklarera. Men jag är en vilsen själ på det sättet att jag har varit dålig på att amma. Ändå har jag faktiskt börjat äta frukost på sistone, gryn och leverpastej, det ger lite näring. Har lovat att sluta röka också.
Var du nöjd med din själ?
Jag upplevde det nog som ganska rastlöst, mest drev runt och inte fick så mycket gjort, ibland mer förvirrad än vanligt. Det kunde nog ha varit både livligare och gladare, glad att skratta högt-roligt med självdistans. Det var inte levande som i PC Jersilds fina roman. Mer spöklikt.

Nu hoppas jag ändå att det kommer tillbaka om jag anstränger mig lite. Kanske det bara skramlar kvar. En sexig själ skulle vara fantastiskt att få tillbaka. Ska nog mixtra lite, om det finns ett forum för nytt själsliv.
Läs fler husserier, som när Jessica fick en husmus som objuden invånare.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen