Jessica Ritzén: Vem vill ha en husmus som inneboende?

6c4d05e0 d652 4ccf 8986 3513874fb35a6c4d05e0 d652 4ccf 8986 3513874fb35a

Jag gick med i Mouse. Helt oplanerat. Jag som inte ens vill ha barn. En solig majdag fick jag en skogsmus på halsen. Eller mer exakt, under frysen.
Den tog sig in i Selmas vassa käkar och damp ner på köksgolvet. Ännu en trasslig hårbotten i Selmas alltför välsorterade troféskåp. Selma ville nog ha en tillfällig lekkamrat, men musen ville inte stanna som en katts tidsfördriv och gömde sig under frysen, dit varken tassar, tänder eller händer når.

Den bosatte sig snabbt och blev trogen sin skrymsle. Lämnade bara då och då boet för kvicka tjuvräder av kattmat serverad på fat på bekvämt avstånd. Musen var liten, kanske i tonåren, och hade förmodligen sprungit hemifrån till sitt första privata gömställe bortom skogen. En halv kvadratmeter mysig yta i ett plan med krypgrund för lågt liggande djur. Exakt hur den var inredd var oklart, men man kunde se på lukten att det fanns en toalett.
Trots att vi ägnade en stor del av våra vakna timmar åt att köra den objudna till flyget blev den allt mer domesticerad. Vi skapade en trefrontsarmé, jag som luftvärnschef med kökshandduksartilleri, Harry och Selma som prickskyttar och fotsoldater ansvariga för varje flank utanför boet.
Katterna turades om att sitta i tjänst och tvingades se hur fräckt och lätt musen rusade in och ut och knaprade kattmat, istället för att själv bli kattmat.
Jag köpte motvilligt råttfällor, men musen var smartare än så och höll huvudet kallt när giljotinen stängdes. Efter några veckor tillsammans började jag i smyg beundra musen, som jag vanligtvis bara såg svansen av. När det flimrade förbi i ögonvrån ryckte jag till bara lite.
Jag kontaktade Anticimex men de kunde inte komma förrän midsommar. Vem vill ha en mus som boende? Hur många djur har du? Två katter och en skogsmus, det är det, är det inte olagligt att hålla vilda djur inomhus?
Musen påminde inte alls om barnsagan, där en pojke bäddar en dockskåpsäng med bomull. Sagor luktar sällan kiss. Vår mus var varken klappbar eller pratande. Varför vill den leva med fienden när den har en hel skog att leva i?
Katterna släppte i alla fall jaktinstinkterna och började se musen som en i familjen. Katt, mus och människa. Villa, Volvo, vovve. En ny sorts regnbågsfamilj. Precis när vi tog emot musen gled den ut och försvann.

Dörren är nu bultad.
Läs mer houseserier som när Jessica försöker organisera livet med hjälp av sju kalendrar.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen