Jimmies skolpolitik är fler våffelstugor i Åre – idag nyheter

e6fb549c 8199 41fc b763 a3acde925933


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna blir Sveriges skolparti! Nej. Det är inte ett aprilskämt. Jimmie har sagt det i Almedalen.

Jimmie tycker att skolan är dålig på grund av invandrarna och sossarna. Jimmie tycker att skolan är dålig på grund av invandrarna och sossarna.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Anders Wiklund/TT

Trots att den enda skolfrågan SD blivit känt för att driva är skolmiljardärernas rätt att gå med vinst.

Inte ens Moderaternas väljare tycker att det är bra politik.

Jimmie Åkessons skola är för övrigt en skola där hans väljares barn klarar sig sämst. Och han har inte gjort något för att ändra på det hittills.

Du kommer aldrig gissa varför Jimmie tycker att skolan är så dålig!

Annons

Slutsats: Invandringen. Och sossarna.

Till rika skolägare ta dina skattepengar från skolan för att bygga våffelstugor i Åre tror inte att Jimmie är ett problem. Det är bara befälens fel att någon tycker att det är fel, skriver Jimmie Åkesson på Aftonbladet Debatt. Eller som Jimmie uttrycker det: “den smala debatt om ägande som Socialdemokraterna framgångsrikt har lyckats lägga som en våt filt över hela den svenska skoldebatten.”

Annons

Ja. Dumma, dumma invandrare och sossar.

Men det är faktiskt varken invandrarnas eller folkets fel att Jimmie Åkesson tycker att det är viktigare att skola miljardärer och deras våffelhus i Åre, än att barn som behöver extra stöd i skolan ska få det, eller att statsbidragen är stora. tillräckligt för att kommunerna inte ska tvingas skära ner på skolresurserna.

Socialdemokraterna har absolut inte gjort vad de kunnat för att skolan ska ge alla barn samma förutsättningar. Och en del av skulden för en skola där barn till akademiker klarar sig bäst är deras. Den här ledarsidan har kritiserat Socialdemokraternas skolpolitik, vinsterna och det fria skolvalet många, många, många gånger.

Men nu är det trots allt Jimmie som styr Sverige.

Inte sossarna. Så om han vill byta skola är det bara att göra det.

Men hittills har ingenting hänt.

Jimmie Åkesson är inte heller helt ärlig om vem som har det tuffast i svenska skolor. På Aftonbladet Debatt skriver han så här:

“Det är till exempel helt oacceptabelt att närvaron av elever, och lärare, som inte helt behärskar svenska språket, leder till att studietakten hämmas även för andra elever.”

Annons

Vad all statistik visar är dock att den mest avgörande faktorn för elevernas resultat i Sverige är föräldrarnas utbildningsbakgrund.

Annons

Därför klarar sig elever med akademiska föräldrar bättre i skolan och går oftare vidare till högskolestudier, än elever vars föräldrar heter Svensson och har en kort gymnasieutbildning som högsta utbildningsnivå.

Utbildning är något som går i arv i Sverige.

Det borde inte vara så, men det är så det har blivit.

Det här pratar självklart inte Jimmie Åkesson glad för, eftersom många av hans väljare är just Svenssons med kort utbildning. Vad det innebär i praktiken är dock att Jimmie Åkesson tydligen inte har för avsikt att hjälpa sina barn.

Om Åkesson menade allvar med att göra skolan bättre för eleverna skulle Jimmie Åkesson kämpa mot vinsterna i skolan, han skulle se över det fria skolvalet och han skulle prata om skolans kompenserande roll. Inte om invandrare och sossar.

För det som är starkt avgörande för barn som inte kommer från hem där föräldrarna har högskoleexamen, det är just den kompensatoriska rollen som skolan tidigare så självklart fyllde. Det man inte kan få hemifrån ska man kunna få i skolan. Om dina föräldrar inte är vana att studera ska skolan kompensera för detta. För alla barn, oavsett vilken familj de råkar födas in i, ska ha samma förutsättningar i skolan.

Det ser inte ut så idag.

Och Jimmie tänker inte ändra på det.

Trots att hans väljares barn är de stora förlorarna på det.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen