Joe Bidens hälsa under lupp när Natomötet i Washington inleds

deca5bff 9bc3 4663 a7f6 11d212feefa7


Vita huset har hyst förhoppningar om att toppmötet i Washington, när Natos försvarsallians firar sitt 75-årsjubileum, skulle vara ett utmärkt tillfälle för Joe Biden att visa ledarskap på världsscenen.
När Biden håller sitt invigningstal på tisdagskvällen, klockan 23 svensk tid, står det en stor elefant i rummet: Hur mår egentligen 81-åringens hälsa?
Ledarna för medlemsländerna kommer att följa varje ord och gest, säger Jan Hallenberg, USA-expert knuten till Foreign Policy Institute.
– De skulle vilja se en Biden så vital som möjligt, en Biden som kan fortsätta presidentvalskampanjen och vinna den. För alla medlemsländer, möjligen med undantag för Viktor Orbán, vill att Biden ska vinna och inte Donald Trump.
Toppmötet varar i tre dagar.
– Han har absolut inget utrymme för några misstag, några felsteg, säger Rachel Rizzo, senior fellow vid Atlantic Council tankesmedjan, till Wall Street Journal.

Den avslutande presskonferensen som Biden kommer att hålla på torsdag, ser Hallenberg på förhand som den mest kritiska agendapunkten. Då har han ingen teleprompter att förlita sig på, säger USA-experten.
– Om inget oförutsett händer tror jag att det blir det viktigaste. Biden tror att han borde kunna kontrollera presskonferensen, framstå som en stor ledare och svara på frågor om det globala spelet. Men amerikanska medier kommer att ställa andra frågor om presidentens förmåga att utföra sitt uppdrag.

USA-experten Jan Hallenberg.

Samtidigt som toppmötet i Washington pågår diskussioner mellan demokrater från senaten och representanthuset om presidentens framtid. Flera tunga företrädare vill att han hoppar av och lämnar plats för ytterligare en kandidat.
Parallellt fortsätter krishanteringen efter den mycket svaga insatsen i CNN-debatten mot Donald Trump i slutet av juni. Vid en presskonferens på måndagen upprepade talespersonen Karine Jean-Pierre att Joe Biden inte behandlas för Parkinsons.
Under toppmötet kommer pressen att följa Biden minutiöst i jakten på nya pianosteg och tecken på hälsoproblem, säger Jan Hallenberg.
– Varje gång han reser sig, går ner för en trappa eller talar så kommer det att granskas. Varje dag kommer att bli ett nytt test.

Hur mycket utrymme för fel har Biden?
– Det beror på. Men skulle det vara i nivå med debatten mot Trump, då är han rökt enligt mig.

Här, i Andrew W Mellon Auditorium i Washington, kommer Biden att hålla välkomsttalet på tisdag kväll.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen