John Guidetti är på väg tillbaka i allsvenska AIK

a0e209ad 2ad0 44b0 9f8f a986bb38a3dc


En skada i en cupmatch i augusti gjorde att John Guidetti missade resten av säsongen förra året.

Inte heller i år har det blivit något spel i tävlingssammanhang för anfallaren, men när det allsvenska sommaruppehållet är över har han varit tillbaka i träning. Återkomsten verkar närma sig.
– Det känns bra. Det går framåt, säger Guidetti.
Vet du hur nära du är?
– Det är inte jag som bestämmer det. Jag tränar och försöker göra det så bra som möjligt, försöker stå till tränarens förfogande. Sedan måste vi vara smarta såklart, men det vet jag att Henok (Goitom, tränare) är. Han kan fotboll, han har varit där förut.
På träningsfältet kan man se och höra att Guidetti är tillbaka. Henok Goitom berättar om en spelare som “höjer ribban”.
– Det är fantastiskt, säger Guidetti.
– Kroppen blir äldre, men jag tror att jag i allt annat fortsätter att vara en liten pojke. Jag tycker att det är roligt att spela fotboll, att få kämpa på ett sätt som jag inte har kunnat göra på väldigt länge. Nu kan jag ta in det, och plötsligt följer min kropp efter. Då är det kul.

AIK:s tränare Henok Goitom och anfallaren John Guidetti på Karlberg.

Foto: Ali Lorestani

När det stod klart att John Guidetti skulle återvända till svensk fotboll efter en lång karriär utomlands var förväntningarna höga. Hittills har det blivit sex mål på 28 allsvenska matcher.
En sak är som det alltid har varit. Han verkar alltid vara i fokus.
– Det är kul att folk pratar om mig. Oavsett om det är negativt eller positivt måste jag vända det till något positivt, säger Guidetti.
– Jag försöker vara en bra person, göra bra saker och göra rätt för mig. Då blir det fel ibland och folk kommer alltid att gilla och tycka saker. Men jag lovar, jag vaknar på morgonen och försöker göra mitt bästa.

AIK som klubb har på många sätt haft en tuff säsong hittills, även om det varit ljusglimtar. Laget ligger på åttonde plats i den allsvenska tabellen. Guidetti vill inte prata om några individuella mål för hösten.
– Jag brukar inte sätta upp mål för mig själv på det sättet, och absolut inte prata om det utåt.
– Men jag ska göra mitt absolut bästa för att AIK ska vinna så många fotbollsmatcher som möjligt. Det finns många olika sätt du kan bidra.

10337630 f1f7 4cfa 9041 5195b7ea082c

Foto: Ali Lorestani

John Guidetti talar om “alla timmar” han arbetade under skadetiden. På gymmet, på cykeln, på banan. Siktet är inställt på målet – bokstavligen. Att göra mål igen, inför supportrarna.
– Det finns vissa saker jag kommer att sakna när min karriär tar slut, när den gör det. Jag vet inte hur många år framåt – jag vill fortsätta så länge jag kan.
– Det är den där adrenalinkicken jag är ute efter. Det är den som får mig att gå upp på morgonen och göra allt jag gör för att komma tillbaka till fotbollsplanen.

Guidetti har vunnit ett mästerskapsguld för Sverige, gjort mål mot Barcelona och Real Madrid och spelat i Premier League. Alla har nog olika drivkrafter, säger 32-åringen.
– Jag har åstadkommit ganska mycket ändå måste jag säga.
– Så min största drivkraft just nu är att jag aldrig vill sluta höra målet skramla och ta emot publikens jubel. För mig är det bland det finaste man kan uppleva som fotbollsspelare och det skulle jag vilja fortsätta med.

Fakta.John Guidetti

Född: 15 april 1992 (32 år), i Stockholm.

Placera: Angripare.

Klubb: AIK.

Tidigare klubbar: Manchester City, Stoke City och Burnley (England), Feyenoord (Nederländerna), Celta Vigo och Deportivo Alavés (Spanien), Celtic (Skottland), Hannover 96 (Tyskland) och Brommapojkarna.

Nationella matcher/mål för Sverige: 28/3.

Meriter: En Scottish League-titel (2014/15) och en Scottish League Cup-titel (2014/15). Guld i U21 EM 2015.

Mästerskap: EM 2016 och VM 2018.

Nuvarande: Är på väg tillbaka efter en lång skadeperiod. AIK spelar sin första allsvenska match efter uppehållet mot Kalmar FF.

Fakta.Tre viktiga spelare för AIK i höst

Ioannis Pittas har gjort sju allsvenska mål den här säsongen. Den cypriotiske anfallaren måste fortsätta leverera om det ska bli ett lyft i tabellen.

Mittbacken och ledarfiguren Alexander Milošević har – precis som Guidetti – inte spelat någon allsvensk fotboll den här säsongen, men är – precis som Guidetti – nu tillbaka i träning.

Anton Saletros valde att återvända hem till AIK för ungefär ett år sedan, och mittfältaren har sedan dess varit en absolut nyckelspelare – och tagit plats i det svenska landslaget under nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson.

Fakta.Så Allsvenskan startar om efter sommaruppehållet

Lördag 6 juli
15.00: Mjällby–Sirius.

15.00: Elfsborg–Brommapojkarna.

Söndag 7 juli

14.00: IFK Värnamo–IFK Göteborg.

14.00: AIK–Kalmar FF.

16.30: Malmö FF–Halmstads BK.

16.30: Gais–Hammarby.

Måndag 8 juli

19.00: IFK Norrköping–Djurgården.

19.00: Västerås SK–BK Häcken.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen