Julian Assange har erkänt – är på fri fot

25 assange 1080


På onsdag, lokal tid, kommer Assange att inställa sig vid en domstol på Marianerna, som är ett amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet. Där kommer han att erkänna sig skyldig till olagligt mottagande och spridning av hemligstämplad nationell försvarsinformation, skriver det amerikanska justitiedepartementet i ett juridiskt dokument.

Där står det också att de förväntar sig att han ska återvända till sitt hemland Australien efter föreställningen.

På rymmen

Enligt Wikileaks har Assange redan försatts på fri fot.

“Julian Assange är fri. Han lämnade Belmarsh högsäkerhetsfängelse på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där”, skriver organisationen i ett inlägg på X och tillägger att han redan har lämnat Storbritannien med flyg.

Wikileaks framhåller också att förhandlingarna om frigivningen har pågått under en “lång period” och framhåller att avtalet ännu inte formellt godkänts.

Hans fru Stella Assange har publicerat ett kort videoklipp, också det via X, där maken ses bland annat gå ombord på ett flygplan.

“Julian är fri!!!” skriver Stella Assange i inlägget och tackar alla som stöttat hennes och Wikileaks kamp för att få honom fri.

Var han befinner sig för tillfället och till vilken plats han ska ha flugit är oklart.

Assange hade åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i läckan 2010 av omkring 700 000 hemligstämplade dokument kopplade till krigen i Irak och Afghanistan. Hans anhängare ser honom som en förkämpe för det fria ordet, medan kritiker påpekar att publikationer han har gjort har äventyrat USA:s säkerhet.

Tolv år

52-årige Assange har suttit fängslad i Belmarsh-fängelset i London sedan april 2019. Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, misstänkt för sexbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

USA:s president Joe Biden sa i april att USA “överväger” en begäran från Australien om att släppa anklagelserna mot Assange.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen