Källor: Israels militär vill se omedelbar vapenvila

2ba4e10d 7738 4548 8050 c176b58b843b


Toppgeneraler i Israels IDF-militär anser att en omedelbar vapenvila i Gaza är det bästa alternativet för Hamas att gå med på att frige gisslan. Detta trots att den terroristmärkta gruppen fortsätter att styra Gazaremsan tills vidare, enligt sex källor med tillgång till New York Times.
Soldaterna är trötta, har ont om ammunition och behöver vila om konflikten med den libanesiska milisgruppen Hizbollah eskalerar ytterligare. Generalerna tror samtidigt att vapenvilan kan förbättra relationerna med Hizbollah, som har sagt att de kommer att sluta attackera Israel när kriget tar slut.
– De menar att de alltid kan komma tillbaka och bekämpa Hamas i framtiden, säger Eyal Hulata, Israels tidigare nationella säkerhetsrådgivare som har regelbunden kontakt med militären, till tidningen.

Generalernas attityd går i motsats till premiärminister Netanyahus krav på att ingen vapenvila ska diskuteras förrän Hamas förstörs.

Klyftan mellan IDF och Benjamin Netanyahu verkar öka.

Foto: Jack Guez/AFP

Han stod fast vid sin ståndpunkt när han svarade på informationen i artikeln i New York Times.
“Jag vet inte vilka dessa anonyma källor är, men jag är här för att klargöra: Det här kommer inte att hända. Kriget kommer att sluta när Israel uppnår alla sina mål, inklusive att eliminera Hamas och befria alla gisslan”, skrev Netanyahu i ett uttalande enligt CNN.
Samtidigt aviseras förhandlingarna mellan parterna har gått framåt de senaste dagarna efter flera veckors dödläge. På lördagen uppgav en källa från Hamas för Reuters att gruppen har accepterat ett amerikanskt förslag att frige gisslan efter en “första fas”. En egyptisk källa gav samma information till AP.
Enligt förslaget ska den första fasen pågå i sex veckor, med en tillfällig fullständig vapenvila medan nödhjälp släpps in i landremsan. Då måste även kvinnor, äldre och skadade gisslan släppas i utbyte mot hundratals fängslade palestinier. 16 dagar in i den första fasen måste parterna inleda diskussioner om att släppa alla gisslan.
I den andra fasen släpps även soldater och män som hålls som gisslan, samtidigt som ännu fler palestinska fångar släpps. Den första fasen ska genomföras medan samtal om den andra fasen pågår, enligt källan, som tillägger att Hamas har släppt sitt tidigare krav på en permanent vapenvila.
I en tredje fas ska alla gisslan, inklusive de döda, återlämnas till Israel, samtidigt som återuppbyggnaden av Gaza påbörjas.
Hamas uppges vilja ha skriftliga garantier för att Israel kommer att fortsätta att förhandla om en permanent vapenvila, skriver AP.

En anonym uppgiftslämnare som förhandlar å Israels vägnar säger att det nu finns en “verklig chans” att uppnå en vapenvila, rapporterar Reuters. Det är en tydlig förändring från Israels tidigare hållning mot Hamas krav, som har kallats “oacceptabelt”.
Samtalen kommer att fortsätta nästa vecka. Enligt Benjamin Netanyahus kontor finns det fortfarande vissa skillnader mellan parterna.
Läs mer:
Sjukhuschefen varnar: Nyfödda barn dör av svält i norra Gaza
Husseins familj tvingas fly igen: “De sjuka flyttas i sina sängar”
Storm av kritik i Israel efter att sjukhusdirektören släpptes från fängelset


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen